Ministar policije USK: Migranti ne smiju uzimati pravdu u svoje ruke

I dalje se istražuju sve okolnosti slučaja koji je sinoć uznemirio građane Bihaća, a u kojem su učestvovali migranti. Tri osobe marokanskog porijekla, dva muškarca i jedna djevojka, nanijeli su teške tjelesne povrede Hazimu Majetiću.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kazao je za Klix da su privedene dvije muške i jedna ženska osoba.

“Jedno od lica koje je privedeno je osumnjičeno, najvjerovatnije, za pokušaj ubistva”, rekao nam je Šiljdedić.

U medijima su se u međuvremenu pojavile informacije da su navodno migranti policiji rekli da je Majetić seksualno uznemiravao njihovu prijateljicu, tačnije suprugu jednog od migranata.

“Te informacije neću potvrditi niti demantovati. Ja ih nisam davao. Ne mogu reći da je to tačno niti da nije tačno”, kazao nam je Šiljdedić, koji nije želio ulaziti u detalje istrage.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić kazao je za Klix da ništa ne može biti opravdanje za nasilje.

“Mi ne možemo slati poruke da bi migrati trebali vršiti te obračune. Svako nasilje trebaju prijaviti MUP-u USK i Tužilaštvu, i ako se desi na migrantima, a ne da oni uzmu stvari u svoje ruke ili da rade neku krvnu osvetu”, kazao nam je Kljajić.

Dodao je da je potrebna vladavina prava i “ne smiju se slati poruke da, ako je na migrantima bilo nasilja, oni trebaju uzvratiti nasiljem”.

“U našem biltenu ima i slučajeva nasilja nad migrantima i sve je to prijavljeno nadležnim organima, tako da smo mi spremni da zaštitimo i lokalno stanovništvo i migrante. Ali, ne možemo slati poruke da migranti trebaju vraćati istom mjerom. To se mora rješavati kroz sistem”, kazao nam je Kljajić.

Inače, danas je održan kolegij MUP-a USK.

“To su naše redovne aktivnosti. Mi na sedmičnoj ili dnevnoj osnovi, u zavisnosti od sigurnosne situacije, održavamo kolegije, razmatramo sigurnosnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona”, pojasnio je Kljajić.

On je pojasnio i zbog čega traži kontrolu kretanja migranata.

“Mi ovo posmatramo kao sigurnosnu prijetnju po BiH, jer ne možemo utvrditi identitet lica. Iz tog razloga tražimo da se ograniči kretanje jer oni moraju imati razlog zašto se nalaze na nekom mjestu u datom trenutku. I u zemljama Evropske unije je ograničena sloboda kretanja, morate imati potvrdu ako idete u prodavnicu itd. Jedino u Bosni i Hercegovini za njih ne vrijedi policijski sat, a za građane BiH vrijedi”, naglasio je naš sagovornik.

(VIDEO) Svjedokinja nemilog događaja iz Bihaća: Komšija je krenuo da nas odbrani i odjedno smo čuli vrisku, izgoli su ga”

On kaže da bi migranti morali biti pod kontrolom u centrima a kretati se sa potvrdom.

“Ako pitate Službu za poslove sa strancima gdje im se migranti nalaze u datom trenutku sigurno da ne znaju. I to nije dobro”, istaknuo je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79