Ministar Šeranić dramatično poručio: Za 10 dana zdravstveni sistem će puknuti

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je za ATV da niko nije sretan zbog novih mjera koje su donesene u borbi protiv epidemije koronavirusa, ali da je to nužnost trenutka, jer ako se nastavi ovakav tempo priliva pacijenata zdravstveni sistem u tom entitetu za deset dana neće moći da izdrži.

Naveo je da je jedna od karakteristika trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj to da se konstantno povećava broj osoba koje dolaze u bolnicu i da zbog dužeg liječenja nije izbalansiran broj prijema i otpusta.

– Sada smo u petoj sedmici od početka ovog talasa i nemamo stabilizaciju, nego konstantno povećanje broja dolazaka lica u bolnice – rekao je Šeranić i podsjetio da je u oktobru i novembru situacija stabilizovana za pet sedmica, a onda je krenuo pad.

Popunjeni kapaciteti

Napomenuo je da će dalji razvoj epidemiološke situacije zavisiti od ponašanja u zajednici i naglasio da održavanje žurki po kafićima i drugim mjestima predstavlja neodgovorno ponašanje.

– U konstantnoj sam komunikaciji sa direktorima bolnica u Srpskoj i identična je situacija kao što je to na UKC-u u Banjaluci. U bolnicama u Gradišci i Zvorniku već su popunjeni kapaciteti u vezi sa respiratorima i već se radi na preraspodjelama – rekao je Šeranić.

Ozbiljnost situacije

Danas će u Ministarstvu zdravlja Srpske biti održan sastanak sa direktorima bolnica, direktorima Fonda zdravstvenog osiguranja i Instituta za javno zdravstvo u vezi sa tim, da se vidi kakvi su kapaciteti.

Prema riječima Šeranića, već se krenulo u preraspoređivanje kapaciteta, šire se bolnice, vraća se covid sistem rada, u pripremi je i objekat Banje Slatina u slučaju najgoreg scenarija.

Dodao je da je nedavno i na sjednici Skupštine grada Banja Luka ukazao na ozbiljnost situacije i pokušao objasniti zašto je važno da se odmah reaguje.

– Psihofizički smo svi iscrpljeni, svako nosi neko svoje breme, ali stvari ne treba gledati pojedinačno – poručio je Šeranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79