Ministar vanjske trgovine ne zna šta se iz BiH najviše izvozi!?

Koliko apsurdnim i bespotrebnim procedurama se znaju zamajavati bh. političari pokazali su Zukan Helez i Staša Košarac.

Naime, nakon što je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta u zvaničnu proceduru uputio pitanje “Koja privredna grana u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH učestvuje najvećim procentom”, ministar je odgovorio da nema podatak o tome!?

Osim nevjerovatne činjenice da ministar vanjske trgovine nema tu informaciju, činjenica je da su i jedan i drugi tu informaciju mogli saznati u nekoliko sekundi, u nekoliko klikova na internetskoj stranici Vanjskotrgovinske komore BiH.

“Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine ne raspolaže podacima o privrednim granama, niti koliko je njihovo učešće u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH. Naime, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH preuzima statističke podatke od Agencije za statistiku BiH, koji se odnose na podatke o robi, na najvišem nivou disagregacije, po važećoj carinskoj tarifi. Carinska tarifa obuhvata nomenklaturu robe koja je u skladu s Harmonizovanim sistemom i s Kombinovanom nomenklaturom koju koristi Evropska unija”, osgovorio je Košarac.

Za Helezovu i Košarčevu informaciju, namještaj, posteljina, madraci, nosači madraca i slični proizvodi vrijednosti od milijardu i 24 miliona KM najviše su izvoženi iz BiH u prošloj godini.

S druge strane, mineralna goriva, mineralna ulja i proizvodi najviše se uvoze. Lani je to bilo u vrijednosti od 1,6 milijardi maraka.

Isti proizvodi dominiraju i u izvozu i uvozu i u 2021. godini. Ovi podaci, koji se redovno ažuriraju, javno su dostupni na stranici Vanjskotrgovinske komore BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79