Ministar vanjskih poslova Mađarske danas u BiH, ali preskače Sarajevo i ide kod Dodika

Danas će u Banjoj Luci biti održan sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta. Lokacija održavanja sastanka i izbor sagovornika ponavljaju politiku koju ta država ima prema BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas će se u Banjoj Luci sastati sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom u zgradi Vlade Republike Srpske. Tom prilikom bit će održan plenarni sastanak nakon čega slijedi konferencija za novinare.

Iako u BiH niko ne vjeruje u dobre namjere zvanične politike Mađarske čiji se premijer Viktor Orban veoma dobro razumije sa Dodikom koji mu je ranije uputio pismo čestitke na izbornoj pobjedi govoreći o “hrišćanskim načelima u Evropi” te kako “Evropa odobrenim migracijama radi na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na hrišćanskim vrijednostima i načelima”, mađarski ministar vanjskih poslova potvrđuje podržavajući odnos svoje države prema separatističkim, proruski orijentiranim snagama koje u svom djelovanju destabiliziraju bh. političku stvarnost.

Ne čudi to od političara države koja mrcvari EU odbijanjem da učestvuje u sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, ističući kako su isključivo važni mađarski nacionalni interesi.

Szijjarto je prije nekoliko dana kazao da njegova država neće razgovarati sa EU o zabrani uvoza ruskog gasa, te da prilikom traženja novih izvora energenata niti jedna država članica bloka ne smije biti pod bilo kakvom obavezom, što je direktno u suprotnosti sa jedinstvenom politikom evropskog tržišta kao i zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom. Član Predsjedništva BiH nedavno je boravio u Rusiji gdje se sastao sa Vladimirom Putinom ističući kako nije upitna opskrba BiH ruskim gasom, iako država kao aspirant za članstvo u EU djeluje u skladu sa njenim zvaničnim politikama.

U manjem bh. entitetu “zločestu djecu Evrope” dočekuju sa oduševljenjem, stvarajući tako političke i psihološke paralele između političkog djelovanja RS-a i Mađarske koja jedina od evropskih država pokušava unutar nadnacionalnih institucija u kojima dobrovoljno djeluje svojim članstvom, birati vlastiti put.

Jednak je taj put onome što Milorad Dodik već dugo vremena radi u BiH kroz agitiranje ponašanja institucija manjeg bh. entiteta, pokušavajući mimikrirati djelovanje zvanične politike Srbije kada je u pitanju održavanje veza sa Istokom i Zapadom u međunarodnoj politici.

“Nacionalni interesi” dobivaju svoj najtragičniji oblik konstantnim vraćanjem u prošlost političkih snaga desnice koje se u Evropi grupišu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79