Ministar Vranić odgovorio Sebiji Izetbegović: Čula žaba da se konji potkivaju…

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović sinoć se, nakon duge medijske apstinencije (ako ne računamo istup u stranačkom glasilu), preko televizije N1 ponovo raspucala po Vladi Kantona Sarajevo, a njene strelice uglavnom su bile usmjerene prema ministri zdravstva Harisu Vraniću.

Kritizirala je direktorica Izetbegović proces imunizacije, neorganiziranost, predlagala je šta i kako treba, dijelila Vladi KS besplatne savjete.

Usput je direktorica opet kukala kako joj sad nedostaje anesteziologa, nakon što je 13 njih pobjeglo od katastrofe koja je vladala na KCUS-u.

Dir. Izetbegović tako misli da treba otvoriti više punktova za vakcinaciju, prije svega u domovima zdravlja, pa čak i u apotekama.

Pitali smo ministra Vranića zašto ne vakcinišu po apotekama.

“Kao i uvijek nakon mog obraćanja Skupštini KS javlja se direktorica KCUS-a sa mnogobrojnim savjetima. Sve bi to dobro bilo da ti prijedlozi nemaju veze za epidemiologijom i naravno organizacijom vakcinacije stanovništva. Dakle, hoću reći, direktorica ima odgovore na sve, osim zašto joj ljekari i drugo medicinsko osoblje bježi glavom bez obzira iz KCUS-a. A o objavi KO SDA bih prokomentirao, populizam bez granica, neukost svemirskih razmjera, kao iz narodne poslovice “žaba čula da se konji potkivaju pa i ona digla nogu”. Eto, samo da se nešto po direktivi kaže, a koliko je to suvislo, nebitno je. Nakon ovakvih saopćenja, jasno nam je koji “kapaciteti” u ime SDA su vodili zdravstvo u KS, dobro je da smo ikako opstali.”.

“Kad nemaju šta, onda lupaju gluposti. Vakcinisanje u apotekama? S kim? Apotekari da vakcinišu, bez nadzora doktora? To jednostavno ne može”, navodi Vranić.

A više punktova?

“Više punktova je planirano kada dobijemo odgovore od načelnika općina i mjesnih zajednica o tome kolika je zainteresiranost građana. Domovi zdravlja nemaju uslove za masovnu vakcinaciju i revakcinaciju. O tome dir. Izetbegović očigledno nije razmišljala kada je govorila”, kaže Vranić.

SDA-ova direktorica KCUS-a kazala je i kako ne postoji put pacijenta.

“Kanton Sarajevo je napravio put covid pacijenta, ako je na to mislila, a ako misli na put pacijenta onda je pogriješila. To ne postoji”.

A šta je s anesteziolozima koji sad nedostaju KCUS-u?

“Saglasnost za prijem novih 13 anesteziologa, koji trebaju doći na mjesto onih koje je otjerala, sam potpisao. Sad je na Zavodu zdravstvenog osiguranja”, naveo je Vranić.

Kaže da i on ima nekoliko pitanja za direktoricu.

“Još mi nije odgovorila zašto ne radi EKG na pedijatriji i da li je uspjela kupiti baterije od 1,5 volti, AAA, dva komada”, pita Vranić.

Na kraju, Vranić je komentirao i istupe drugog SDA-ovca – Harisa Zahiragića. Naime, ovaj zastupnik u Skupštini KS jučer je bio jako zabrinut što se mladi ne vakcinišu.

“Pozivam Zahiragića da kao primjer mladima pokaže da vjeruje u imunizaciju, jer je iskazao ogromnu brigu za građane KS. Nek bira vakcinu, predlažem petak”, kazao je nam je Vranić za kraj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79