Ministar zdravstva: Da šaljemo specijalne jedinice u ratnoj opremi u tržne centre?

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić na otvaranju prvog Covid call centra govorio je i o trenutnoj epidemiloškoj situaciji u Sarajevu kao i o nabavci vakcina za građane KS.

S obzirom na svakodnevni rast broja zaraženih u Kantonu Sarajevo, najveći pritisak trenutno trpe zdravstvene ustanove čiji su kapaciteti popunjeni. Uprkos popunjenosti, Vranić je istakao kako će zdravstveni sistem savladati i ovaj problem ali da se po strani moraju ostaviti lični animoziteti između direktora Opće bolnice i KCUS-a.

“Zdravstveni sistem će izdržati, ali ne znamo koliko ćemo imati zaraženih. Mi se borimo za vakcine kako bismo vakcinisali osoblje koje bi radilo rasterećenije. Protivnik sam osobnih sukoba vodećih ličnosti KCUS-a i Opće bolnice. Sazvao sam sastanak gdje su došli i direktorica KCUS-a i direktor Opće bolnice. Poslije sastanka, ja koji sam bio organizator tog okupljanja čitao sam izjave i pitao se da li smo bili na istom mjestu. Mene ne zanima da li se neko voli ili ne, ali dužnost je da završimo naš posao”, rekao je Vranić.

Građani moraju poštovati mjere

Nakon toga, osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku situaciju te je istakao kako su angažovani svi kapaciteti koji će pratiti poštovanje mjera.

“Ako nema sinergije i discipline građana nema uspjeha. To neće moći pokriti niti jedan zdravstveni sistem. Ne znamo kako će se kretati epidemiološka situacija u budućnosti. Ja apelujem na građane da nose maske i drže distancu. Nama je jedino na zaključcima Vlade ostalo da koristimo represivni aparat. Da izvedemo policiju na ulicu kao što smo izveli, da uduplamo specijalne jedinice koje će biti obučene u punoj ratnoj opremi i biti dislocirani u tržnim centrima. Mobilizirali smo svu inspekciju i dali smo ovlasti komunalnim redarima da zatvaraju objekte ako bude potrebno. Apelujem i na privrednike da budu društveno odgovorni i ako je propisano da u objektu može biti 30 osoba da to poštuju”, istakao je ministar.

Proizvođači vakcina ne znaju s kim pregovaraju

Na kraju press konferencije, Vranić je govorio i o nabavci vakcina kao i o sastanku koji je Vlada Federacije BiH održala sa premijerima svih kantona te je naglasio probleme koje Kanton Sarajevo ima u pregovorima sa proizvođačima vakcina.

“Ja ne znam da Federalna vlada ima ikakav plan. Oni lutaju. Mi imamo plan, izdvojili sredstva, odabrali veledrogeriju koja je stupila u kontakt i dobila svu potrebnu dokumentaciju na državnom nivou i rezervisala vakcine. Sada sve to trebamo operacionalizirati na državnom nivou. Moram vam reći jednu stvar. Kada smo vršili pregovore sa direktorom kompanije AstraZeneca, oni nisu vjerovali niti jednom našem papiru dok se nismo uživo javili jer više ne vjeruju niti jednom našem političaru. Rekli su nam da su dobili ‘more’ papire od premijera i ministara te da oni nisu znali s kim vrše pregovore”, naveo je Vranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79