Ministar zdravstva ZDK Jupić: Testova imamo još za sedam dana!

Epidemiološka situacija u našoj zemlji usložnjava se iz dana u dan, sve je veći broj zaraženih, zdravstveni radnici apeluju da je sistem pred kolapsom, prognoze nisu optimistične.

I na području Zeničko-dobojskog kantona situacija je pogoršana, a kako je kazao ministar zdravstva ovog kantona Adnan Jupić za Radiosarajevo.ba, najveći problem je nedostatak PCR testova.

Situacija alarmantna: Zenica nema testova, ljudi sa simptomima čekaju testiranja!?

Što se tiče epidemiološke situacije u ovom kantonu, Jupić ističe da je nestabilna, s povećanjem oboljelih, a, što se tiče zdravstvenog sektora, još uvijek imaju dovoljno kapaciteta da zbrinu pacijente.

“Pokrenute su procedure za nabavku dodatne količine testove za što imamo osigurana finansijska sredstva, ali sve te procedure duže traju zbog javnih nabavki i nadamo se da ćemo ih što ranije dobiti.

Iskoristili smo naše kontakte, poslovne, privatne i sve druge te smo tražili posudbu testova od SBK i kliničkih centara Mostar, Sarajevo, Tuzla i Banja Luka i nadam se da ćemo to riješiti kao i do sada”, dodao je Jupić.

Ministar poručuje da su zbog situacije s brojem testova kojima raspolažu kantona bili prinuđeni ograničiti testiranje na hospitalizirane pacijente i na zdravstvene radnike sa simptomima.

“Uvažavajući sve stvari kakve su na terenu, mi sigurno možemo raditi 7-8 dana. Toliko testova imamo. Nadam se da će posudbe i naručeni testovi stići do tada, te ćemo moći kriterije olabaviti i raditi veći broj testiranja”, zaključio je Jupić u razgovaru za Radiosarajevo.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79