Ministarstvo KS će građanima vratiti novac za skupi lijek “tocilizumab”

2BJE9DA Artistic rendering of a box of Tocilizumab concentrate.

Lijek za reumatoidni artritis „tocilizumab“, koji se pokazao kao vrlo efikasan u liječenju teško oboljelih od COVID-19, bit će nabavljen za bolnice u Kantonu Sarajevo.

Potvrdio je to za „Avaz“ ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Reumatoidni artritis

Tocilizumab za teške Covid-pacijente u Sarajevu je 2.800 KM, u Istočnom Sarajevu 1.300 KM, a u TK je besplatan

Naime, iako se „tocilizumab“ koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, istraživanja naučnika iz Velike Britanije i Nizozemske pokazala su da je djelotvoran i kod oboljelih od koronavirusa.

Nakon toga su bolnice širom BiH počele da ga koriste kako bi spasile živote svojih pacijenata.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Skupštine KS zastupnik SBB-a Zvonko Marić, tragom brojnih upita građana, pitao je ministra Vranića je li moguće da Vlada KS pokriva troškove kupovine lijeka „tocilizumab“.

– On se masovno koristi u liječenju i na bolničkoj je listi. Koliko znam, 800 mililitara košta oko 1.300 KM. Iako je na listi lijekova, ustanove ga ne nabavljaju. Kako se može riješiti ovaj problem, jer mnogi građani ga sebi ne mogu priuštiti? Poznato je da je u Tuzlanskom kantonu besplatan – pitao je Marić.

Ministar Vranić pojasnio nam je da je Kanton Sarajevo odvojio sredstva za kupovinu „tocilizumaba“ i „ramdesivira“.

– Prebacili smo potrebna sredstva i lijekovi će biti nabavljani prema potrebama bolničkih ustanova. Oni će izraziti potrebe prema Zavodu i onda će im biti kupljeni potrebni lijekovi za oboljele od koronavirusa – pojasnio je Vranić.

Dodao je da se „tocilizumab“ ne može odjednom kupiti u ogromnim količinama, a kako bi se skladištio.

‘Doktorica me nazvala i rekla da imam par sati da nabavim ‘Tocilizumab’ ako hoću da moja mama živi! Košta 1125 KM, uhvatila me panika…’

Tri ljekara

– On se daje u specifičnim situacijama, s potpisima tri ljekara. Nije bezazlen lijek i može imati kontraefekte – naglasio je Vranić.

On je uputio i poruku građanima koji su već, na insistiranje ljekara, o svom trošku kupili „tocilizumab“.

– Građani se mogu javiti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da im se refundiraju sredstva. Naravno, uz validan račun iz apoteke i ljekarskim dokazom da su ga iz bolnice tražili. Sredstva će biti svima refundirana – kazao je Vranić.
Lijek je vrlo kompleksan

Vranić je zamolio građane da samoinicijativno ne nabavljaju „tocilizumab“.

– Nemojte ovaj lijek samoinicijativno kupovati i donositi u bolnice. Lijek je vrlo kompleksan i nije bezazlen, daje se u vrlo određenim okolnostima. Daje se u specifičnim momentima i indikacijama, isključivo u onim momentima kad se primijeti da će kod pacijenata doći do potpunog sloma imunog sistema i preuzimanja virusne infekcije u potpunosti. U takvim situacijama pacijenta „odnese“ u nekoliko sati ili za dan – pojasnio je Vranić za Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79