Ministarstvo KS već dalo saglasnost: Roditelji ne žele direktora osnovne škole koji ima diplomu sa Kallosa

Roditelji učenika OŠ “Skender Kulenović” na Dobrinji uputili su pismo medijima, nadležnim institucijama ali i predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću i svim zastupnicima u Skupštini KS u vezi izbora direktora ove osnovne škole.

U svom pismu koje su uputili i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, traže da se provjeri dokumentacija kandidata Senadina Tucakovića koji je nastavnik matematike u ovoj školi, a magistrirao je na privatnom Evropskom univerzitetu Kallos u Tuzli koji nije akreditiran. Roditelji su mišljenja da ovaj kandidat ne ispunjava uslove konkursa. Konkurs je raspisan u septembru 2021. godine, a traženo je da kandidati imaju najmanje sedmi stepen stručne spreme, odnosno završen najmanje drugi ciklus Bolonjskog visokoobrazovnog procesa.

Tucaković je već dobio saglasnost Ministarstva obrazovanja i odgoja, odnosno ministrice Naide Hota-Muminović, a roditelji traže da se preispita cijeli slučaj.

Inače, kako je objavljeno na web stranici Kallosa Tucaković je u februaru 2021. godine bio student na studijskom programu Matematika i fizika.

“Završio je u martu 2021. godine i prijavio se na konkurs sa Uvjerenjem o završenom studiju, a diplome još nisu promovisane. Činjenice su da je kandidat za direktora ujedno i bio član Školskog odbora u isto vrijeme, te slobodno procjenjujemo da je u saradnji sa nekim od stranaka, ljudi koji su kao i on, lobirajući dobio takav status, a pogotovo da je ispred škole dobio glasove od 45 uposlenika”, navodi se u pismu.

Protukandidatkinje su mu bile Arnela Borovac-Bekaj, doktor nauka koja je zvanje stekla na državnom univerzitetu, kao i profesorica i magistra Elvedina Begić, profesorica Engleskog jezika sa državnog fakulteta, koja ima zvanje i sudskog tumača.

“Začuđuje činjenica da glas Ministarstva dobije neko sa neakreditovane visokoškoske ustanove i da se takvoj diplomi daje prednost nad državnim univerzitetima. Kantonalno tužilaštvo u Tuzli formiralo je predmet vezan za Evropski univerzitet „Kallos“ koji radi bez akreditacije, a istražuje se da li je u javnim institucijama bilo zapošljavanja s nevažećim dokumentima spomenute visokoškolske ustanove. Tužilaštvo je u novembru 2021. godine otvorilo predmet koji je vezan za ovu privatnu visokoškolsku ustanovu i ne može izdavati diplome prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK”, navode u pismu roditelji.

Roditelji traže da Vlada KS još jednom razmotri ovo imenovanje s obzirom da je u toku provjera zapošljavanja u javnom sektoru s neakreditiranim diplomama ovog univerziteta.

“Kakva se poruka šalje 1.003 učenika i roditeljima te škole. Ne možemo da vjerujemo da MOOKS podržava privatne neakreditovane fakultete i time dodatno urušava kredibilitet osnovnog i srednjeg obrazovanja i na taj način stvara pogrešnu sliku razlike između akreditovanog i neakreditovanog fakulteta. Sve ove prljave i nepropisne radnje nisu trebali školi sa imenom Skendera Kulenovića”, zaključuju roditelji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79