epa05031791 A general view shows soldiers inspecting a bus after three people were reportedly wounded during a shooting accident near the military barracks of the Bosnian Army, in Rajlovac, suburb of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 18 November 2015. A man who killed two Bosnian soldiers on 18 November night near Sarajevo committed suicide in his home under police siege, local media reported. Armed with an assault rifle, the man killed the soldiers in a betting parlor, and then opened fire at a city transport bus, stirring speculation that he was an Islamic extremist. Police identified the suspect and tracked him to his home, where he apparently blew himself up with a hand grenade, media reported. The Bosnian government held an emergency session in the wake of the killings. EPA/FEHIM DEMIR
Ministarstvo odrane BiH plaća 40.000 KM porodici jednog od UBIJENIH VOJNIKA

Ministarstvo odrane BiH plaća 40.000 KM porodici jednog od UBIJENIH VOJNIKA


Ministarstvo odbrane BiH dužno je da vanbračnoj suprizi i kćerki jenog od vojnika ubijenih u terorističkom napadu 18. novembra 2015. isplati po 20.000 KM na ime naknade nematerijalne štete.

Takva presuda je postala konačna nakon što je Ustavni sud BiH odbacio apelaciju koju je podnijela BiH, odnosno Ministarstvo odbrane BiH putem Pravobranilaštva BiH. Oni su pokušali da obore ranije presude Suda BiH iz 2017. ali im to nije pošlo za rukom, objavljeno je u „Službenom glasniku BiH“.

U jednoj od tih presuda od 30. juna 2017. godine Sud BiH je odlučio da je tužena BiH – Ministarstvo odbrane, obavezana da A. L. i A. R. isplati na ime naknade nematerijalne štete iznose od po 20.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom. Osim toga, BiH je obavezana da tužiteljkama nadoknadi troškove parničnog postupka u određenom novčanom iznosu.

Iz obrazloženja prvostepene presude proizilazi da su vanbračna supruga i kćerka rođena u vanbračnoj zajednici aktivno legitimisane za podnošenje tužbe za naknadu nematerijalne štete.

epa05031792 A general view shows a bus, were three people were reportedly wounded during a shooting accident near the military barracks of the Bosnian Army, in Rajlovac, suburb of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 18 November 2015. A man who killed two Bosnian soldiers on 18 November night near Sarajevo committed suicide in his home under police siege, local media reported. Armed with an assault rifle, the man killed the soldiers in a betting parlor, and then opened fire at a city transport bus, stirring speculation that he was an Islamic extremist. Police identified the suspect and tracked him to his home, where he apparently blew himself up with a hand grenade, media reported. The Bosnian government held an emergency session in the wake of the killings. EPA/FEHIM DEMIR

Sud BiH je utvrdio da je pokojni vojnik 18. novembra 2015. godine, na osnovu odobrenja nadređenog, koristeći svoje pravo na pauzu u toku radnog vremena, otišao u kladionicu „Pet Plus“ d.o.o. Sarajevo, gdje ga je ubila civilna osoba iz automatske puške. Dalje, proizilazi da je tom prilikom u istom objektu ubijen još jedan pripadnik Oružanih snaga BiH, a civilne osobe koje su se nalazila u objektu nisu stradale.

Sud BiH je istakao da je počinilac prilikom činjenja krivičnog djela postupio iz neprijateljskih pobuda prema BiH s obzirom na to da je isključivo pucao na pripadnike Oružanih snaga, odnosno da u radnjama počinioca ima elemenata krivičnog djela terorizam.

-Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, kao i utvrđenje da su u konkretnom događaju stradali isključivo vojnici, koji svojom uniformom predstavljaju državu BiH i njene oružane snage, koji su zbog dužnosti koju obavljaju predstavljali izloženu metu, Sud BiH je istakao da je tužena BiH, kao pravno lice, odgovorna za štetu, shodno odredbi člana 180 stav 1 Zakona o obligacionim odnosima – navodi se u ranijoj presudi Suda BiH.

Podsjećamo, u terorističkom napadu koji se dogodio 18. novembra 2015. godine u 19 časova i 35 minuta u neposrednoj blizini kasarne Rajlovac u Sarajevu mučki su ubijeni pripadnici Oružanih snaga BiH kaplar Nedeljko Radić iz Nevesinja, nastanjen u Vogošći, oženjen i otac jednog maloljetnog djeteta i vojnik prve klase Armin Salkić iz Viteza, a lakše je povrijeđen stariji vodnik Dževad Ljukovac iz Sarajeva.

Na njih je pucao Enes Omeragić, potom je pucao na autobus javnog gradsog prevoza, da bi se na kraju ubio prenosi Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija