Ministarstvo privrede KS: Smanjeni parafiskalni nameti ugroženim privrednicima

Skupština Kantona Sarajevo sinoć je na hitnoj sjednici, u kasnim satima, usvojila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o turizmu Kantona Sarajevo. Obzirom da Zakon nije obiman Skupština KS ga je, na prijedlog Vlade KS, usvojila po skraćenom postupku.

“Kako smo već ranije najavili, cilj ove dopune Zakona je umanjenje parafiskalnih nameta privrednim subjektima kojima je zbog pandemije otežano obavljanje njihovih djelatnosti, dok se iz ove Odluke isključuju privredni subjekti kojima u proteklom periodu nije otežan rad, poput djelatnosti kocakanja i klađenja, telekomunikacija, farmacije i sličnih djelatnosti”, naveo je ministar Adnan Delić.

Turizam je svakako jedna od najpogođenijih privrednih grana i ovo umanjenje članarine Turističkoj zajednici KS za pedeset posto je nastojanje Vlade i Ministarstva privrede KS da se privreda rastereti, ali i da se Turističkoj zajednici omogući neometano obavljanje njenih djelatnosti.

Naime, ovo umanjenje za pedeset posto članarine za kalendarsku 2021. godinu znači da će Turističkoj zajednici ostati pedeset posto sredstava po osnovu članarina iz ove godine. Osim toga, prihodi od članarine nisu jedini izvor prihoda Turističke zajednice.

Također, prihodi od boravišne takse su prihodi Turističke zajednice KS, kao i drugi načini finansiranja u skladu sa Zakonom o turizmu.

S druge strane, privreda će biti rasterećena značajnim sredstvima koja će se osloboditi ovim smanjenjem članarine. Ukoliko se uzme u obzir i nedavno smanjenje nameta za Općekorisne funkcije šuma, pretpostavka je da će ukupno rasterećenje privrede u 2021. godini, po osnovu parafiskalnih nameta, biti značajno.

“Do sad smo umanjili parafiskalne namete za Općekorisne funkcije šuma i članarinu Turističkoj zajednici, oba po pedeset posto. Mi i dalje nastavljamo raditi na smanjenju parafiskalnih nameta, koji će rasteretiti privredu i omogućiti bolji poslovni ambijent u Kantonu Sarajevo”, poručio je ministar Delić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79