Ministarstvo proslijedilo upite italijanskih studenata tužilaštvu nakon gubitka akreditacije Internacionalnog univerziteta u Goraždu

Ministarstvo proslijedilo upite italijanskih studenata tužilaštvu nakon gubitka akreditacije Internacionalnog univerziteta u Goraždu


Nakon što je Internacionalni univerzitet u Goraždu (IUG) izgubio akreditaciju, oko 200 studenata iz Italije našlo se u nezavidnoj situaciji jer im je onemogućeno nastavak školovanja na drugim fakultetima u Bosni i Hercegovini.

U potrazi za rješenjem, studenti su se obratili Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), ali odgovor nisu dobili.

Ministarstvo je, umjesto pružanja pomoći, njihove dopise i e-mailove proslijedilo Kantonalnom tužilaštvu BPK Goražde, kao i državnim organima.

Iz Ministarstva su pojasnili da nemaju obavezu obavještavati italijanske studente, navodeći da ne posjeduju nikakve podatke o njima. Također su dodali da se status studenata, kao i osiguranje nastavka studija, treba rješavati unutar visokoškolske ustanove, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Dodatno su istaknuli da nemaju informacije o tačnom broju upisanih studenata iz Italije, jer su matične knjige izuzete od strane istražnih organa i nalaze se na ispitivanju. Prema ranijim izvještajima, u ovim knjigama je evidentirano samo 24 studenata iz Italije, dok su ostala imena izostavljena.

Afera sa lažiranjem diploma, koja uključuje i IUG, rezultirala je istragama u Bosni i Hercegovini i Italiji. Među osumnjičenima se nalaze i bivši čelnici IUG-a, kao i pojedinci povezani sa Univerzitetom. Italijanski studenti, suočeni sa neizvjesnom budućnošću, još uvijek čekaju na konkretne korake koji bi im omogućili nastavak obrazovanja, ali za sada, rješenja nema na vidiku.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija