Ministarstvo tvrdi: Radnici kladionica ni na koji način ne mogu biti diskriminirani

Ministarstvo privrede KS objavilo je liste prihvaćenih i odbijenih prijava poslovnih subjekata koje se odnose na finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću. Neki su ovo protumačili kao pomaganje kladionicama.

Liste su formiranje za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u martu i aprilu 2021. godine, te za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za pripadajuće mjesece, saopćili su iz vlade. Na listi za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) nalaze se i poslovni subjekti – kladionice, kojima je po šifri djelatnosti, Vlada KS zabranila rad svojom odlukom donesenom na hitnoj sjednici, održanoj 23. marta 2021. godine, a prema preporuci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Navodi se kako u članu 2. stav (7) Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS propisano je da, na prijedlog Ministarstva privrede KS, Vlada KS može odlukom odobriti isplatu pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou FBiH poslovnim subjektima kojima je svojom odlukom zabranila rad, i to za period trajanja ove zabrane.

Oni kažu kako je ovo je bio i osnov za donošenje Odluke o odobravanju finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti svim poslovnim subjektima koji su ispunili uvjete i kriterije po navedenom Javnom pozivu, pa samim tim i radnicima kladionica.

“Pojedini mediji izvukli su iz konteksta ove podatke iz javnog poziva vezanog za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa, i to protumačili kao pomaganje kladionicama, i takvim poluinformacijama pokušali dezavuisati javnost. Naime, radnici kladionica, kao i svi drugi radnici i poslovni subjekti kojima je rad bio zabranjen Odlukom Vlade KS, ni na koji način ne mogu biti diskriminirani i stoga će im biti uplaćeni pripadajući porezi i doprinosi, onako kako je Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo propisano”, napisano je u saopćenju Ministarstva privrede KS.

Naveli su i kako je poštivanje Zakona obaveza, a u slučaju nepostupanja u skladu s njim i onim što su obećali, izložili bi Budžet KS većim troškovima od predmetnih 120.000 KM kojima pojedini mediji licitiraju, jer bi ih pravno oštećeni poslovni subjekti imali pravo podvrgnuti eventualnim tužbama.

“To bi bilo daleko skuplje i veće opterećenje za Budžet KS od navedenog iznosa. Sredstva koja se uplaćuju po ovom Javnom pozivu, u osnovi se vraćaju u Budžet Kantona Sarajevo i ona nisu primarno pomoć vlasnicima kladionica, nego olakšica radnicima u smislu regulisanja radno – pravnog statusa”, poručili su.

Tvrde da je cilj sačuvati radna mjesta i olakšati regulisanje obaveza vezanih za uplatu poreza i doprinosa za period u kojem im je zabranjeno obavljanje poslovne djelatnosti, u skladu sa Klasifikacijom djelatnosti u BiH iz 2010. godine.

“Podsjećamo i da shodno pravilima Javnog poziva za finansiranje cijele ili dijela minimalne neto plaće na nivou FBiH, ali i drugih javnih poziva, kladionice nisu i nemaju pravo učešća na tim javnim pozivima”, zaključili su.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79