Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poništilo tender za nabavku helikoptera

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na čijem čelu je Admir Katica (NiP) poništilo je tender za nabavku helikoptera sa pratećom opremom, koja će građane KS, u jeku inflacije i niza problema koštati 32,4 miliona KM.

Veliki helikopter

Procijenjena vrijednost nabavke je 27,7 miliona KM bez PDV-a, odnosno 32,4 miliona KM sa PDV-om.

“Helikopter mora spadati u kategoriju Veliki helikopter (Large Rotorcraft), opremljen sa dva turbovratilna motora, zadovoljavati Kategorije A i B prema certifikacijskim specifikacijama EASA, i mora posjedovati Tipski certifikat EASA-e. Helikopter mora biti u potpunosti novoproizveden, što je za potrebe ovog Zahtjeva definisano time da je svaka od komponenti pogonske grupe i svaka od komponenti konstrukcije i opreme helikoptera proizvedena 01. jula 2022. ili kasnije”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji u kojoj je precizno i detaljno opisana svaka stavka. – navedeno je tada u pozivu.

Tri mjeseca kasnije

No, ono što nije navedeno, jeste da će građane KS, nabavka helikoptera i uspostava helikopterske jedinice, koštati čak 39,7 miliona KM. O toj cifri, resorni ministar Admir Katica, naravno šuti piše Avaz.

To je navedeno u odluci MUP KS, od 2.decembra prošle godine.

Međutim, dva tri mjeseca kasnije, nabavka helikoptera je poništena. Tačnije, 29.marta ove godine donesena je odluka o poništenju javne nabavke višenamjenskog helikoptera s pratećom opremom.

Razlog je, niko od ponuđača nije “ponudio kvalifikacijske uslove”

A prijavio se više firmi. Od KM Trade, do firmi Shot Zenica, Patriot i Leonardo. Niko ne ispunjava uslove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79