Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo protestnu notu ambasadoru Sjeverne Makedonije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas protestnu notu Ambasadi Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini zbog poštanske markice na kojoj je predstavljena karta Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Skandalozno: Izdali markicu na kojoj je BiH u sastavu Nezavisne Države Hrvatske

– Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izrazuje svoju zabrinutost povodom promocije poštanske marke sa mapom ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) na kojoj je, između ostalih, uključena i teritorija nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine. Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamjernom propustu Pošta Sjeverne Makedonije, koji će oštro osuditi i Vlada Republike Sjeverne Makedonije – navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo ukazuje na posebnu težinu ovog čina jer, kako su naveli, dolazi na dan obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana Evrope koji svjedoče periodu mira i prospreriteta nakon ideoloških tvorevina koje su terorizirale i razdvajale građane Bosne i Hercegovine unatoč njenoj historijskoj inkluzivnosti i multietničnosti.

– MVP BiH pozitivno gleda na izvinjenje koje su Pošte Sjeverne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamjerne greške, te na njihovu odluku o povlačenju sporne poštanske marke iz opticaja kojom su probudili duhove prošlosti koje su na ovom prostoru uzrokovale stradanje stotina hiljada nedužnih žrtava pod ustaškim režimom – istaknuto je iz MVP-a BiH.

Premijer Sjeverne Makedonije smijenio čitavo filatelističko vijeće zbog markice

Navodi se kako MVP BiH stoga iskazuje nadu da ovaj nemio događaj na pokušaju revizije historijskih činjenica, neće utjecati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosne između naših država.

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79