Ministre, zaštitite nas od medvjeda

Kupreški pčelari uputili su otvoreno pismo federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću, u kojem ga upozoravaju kako u proteklom razdoblju nije učinjeno ništa kako bi se pčelari, ali i stanovnici Kupresa, zaštitili od medvjeda, koji se u posljednje vrijeme sve više približavaju naseljenim mjestima u toj općini.

Pčelari u otvorenom pismu podsjećaju da je Zakonom o lovstvu mrki medvjed zaštićen u uzgojnim područjima, a jedno od tih područja je i općina Kupres.

U spomenutom zakonu navodi se kako se zaštićena divljač može odstrijeliti, odnosno njen broj smanjiti bez obzira na vrijeme zaštite i godišnji plan gospodarenja ako postoji opasnost po život i zdravlje ljudi ili za državnu i imovinu građana.

Odobrenje za smanjenje broja divljači i način izvršenja izdaje federalni ministar na temelju zahtjeva zainteresiranih, a po pribavljenom mišljenju korisnika lovišta i mjerodavne veterinarske službe.

Kupreški pčelari upozoravaju kako su u proteklom razdoblju uputili niz prijava zbog štete koju su medvjedi počinili, nakon čega su na teren izlazila povjerenstva i sačinjavala zapisnike, ali ništa konkretno nije učinjeno kako bi se suzbila opasnost od medvjeda.

– Tražimo odgovor kako ćete zaštiti građane Kupresa, jer medvjed ulazi u uže gradsko područje, šeta ulicama, uništava voćnjake. Što će biti ukoliko (ne daj, Bože) napadne djecu i ljude? Hoćete li ga i onda štititi i ko će odgovarati? Stoga, apeliramo na Vas da poduzmete sve zakonom propisane aktivnosti da se građani oslobode straha od medvjeda, koji je vidno prisutan u gradu, i da se ne oglušite na ovo otvoreno pismo – navodi se na kraju otvorenog pisma upućenog ministru Dediću, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments