Ministri umiru i odlaze, a Vlada FBiH ostaje: Najdugovječniji sastav u historiji BiH!

Ministri umiru i odlaze, a Vlada FBiH ostaje: Najdugovječniji sastav u historiji BiH!


Sedam punih godina, treći mandat na pragu. Rekord je to Vlade Federacije BiH koja još od općih izbora 2014. i dalje funkcioniše po istom sazivu. SDA je tada, osim premijerske, dobila šest fotelja u ministarstvima, jednako kao i HDZ, dok su SBB-u pripala četiri mjesta. Osim što nije ispunila brojna obećanja poput izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, tunela Hranjen, poseban pečat joj je ostavila afera Respiratori, te premijer i ministrica finansija na optuženičkim klupama.

ZAČARANI KRUG

– Nažalost, mi još nismo implementirali rezultate izbora iz 2018. zbog volje političara i blokada na nivou Federacije, tako da imamo Vladu koja legitimitet crpi još od pretprošlih izbora, što je neprihvatljivo jer se ne poštuje volja građana. Međutim, sigurno vodećim strankama odgovara takvo stanje, mišljenja je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora koalicije Pod lupom.

Sticajem okolnosti, tri ministarske pozicije vodećih stranaka SDA i HDZ-a su nepopunjene, pa Vlada već duže radi u krnjem sastavu

Sticajem okolnosti, tri ministarske pozicije vodećih stranaka SDA i HDZ-a su nepopunjene, pa Vlada već duže radi u krnjem sastavu. Ministre za boračka pitanja, zdravstvo, nauku i obrazovanje mijenjaju njihovi ovlašteni zamjenici. Nemaju pravo glasanja na sjednicama, što nije sporno, jer za donošenje odluka postoji većina. Ni ostavka pojedinih ministara ne bi promijenila stanje, jer bi obnašali funkcije do formiranja nove vlade. Pojednostavljeno, začarani krug.

– Pa, evo, šta bi se desilo da ja podnesem ostavku? Samo bi falio još jedan ministar, smatra Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH, objašnjava da ima jedan član u Ustavu koji kaže da u slučaju nedostajanja jednog ili više ministara procedura je ista kao kod imenovanja vlade.

– Znači, predsjednik predlaže, potpredsjednici daju saglasnost, parlament potvrđuje, precizira Dunović.

Mladen Bošković, potpredsjedavajući Predstavničkog doma PSFBiH, kaže da nije čuo da je neko kome pripadaju ta ministarstva dostavio imena i prezimena kandidata za upražnjena mjesta.

Ko blokira formiranje vlasti u Federaciji, slutilo se odavno, a postalo jasno početkom prošle godine. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tada je otvoreno priznao svoj ultimatum – bez izmjena Izbornog zakona BiH nema ni nove federalne vlade. Optužio je SDA da opstruira postizanje dogovora insistiranjem na popunjavanju Vlade. Pregovori koji godinama traju do sada nisu dali nikakve rezultate.

– Njihovi politički ciljevi su legitimni, ali način i mehanizmi njihovog ostvarivanja su neprihvatljivi. U jednoj demokratskoj zemlji ne može se blokadama i opstrukcijama funkcionisanja sistema, jednog entiteta doći ni do kakvog rezultata i mislim da je ovo loše. Svi gubimo, a ponajviše građani FBiH, jasan je Jasmin Duvnjak, delegat u Domu naroda PSFBiH.

Mladen Bošković, potpredsjedavajući Predstavničkog doma PSFBiH, navodi da je Izborni zakon u BiH pitanje svih pitanja kada su u pitanju Hrvati i njihov položaj u BiH i Federaciji.

– Vi znate da su HDZ i stranke oko HNS-a uputili svoje prijedloge gdje su načela konstitutivnosti i legitimnosti nešto od čega hrvatski narod ne može odustati kada je u pitanju uređenje BiH, odnosno to tako potvrđuju odluke sudova i Ustav BiH, kaže on.

Dunović smatra da nema razloga za uslovljavanje imenovanja Vlade sa Izbornim zakonom, jer to dvoje nema zajedničkih tačaka. Izborni zakon je, pojašnjava on, nadležnost PSBiH, imenovanje Vlade FBiH, odnosno imenovanje predsjednika i potpredsjednika je nadležnost PSFBiH.

IZBORNI POBJEDNICI

Opozicija, s druge strane, za nesposobnost u formiraju parlamentarne većine i nove vlade jednako krivi oba izborna pobjednika.

– HDZ želi blokirati, odnosno slabiti Bakira Izetbegovića i SDA, što su uspjeli, a SDA je kriva što je dozvolila da se formira Vijeće ministara bez Vlade FBiH i što je izabrani 12. delegat u klubu Hrvata HDZ-ov iz ZDK-a, a ne SDP-ov, jer da je SDP-ov bio izabran, danas Dragan Čović ne bi mogao blokirati Federaciju, mišljenja je Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSFBiH.

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora koalicije Pod lupom, kaže da je rezultat njihove politike stvaranje ambijenta besperspektivnosti, ali i odlazak mnogih ljudi, ne samo mladih nego građana koji ne žele da žive u ambijentu pravne nesigurnosti, diskriminacije…

Manje je od godinu do općih izbora, a osim Vlade FBiH na čekanju je i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, direktora Federalne uprave policije te popunjavanje Ustavnog suda. Teško je povjerovati da će političkim liderima proraditi odgovornost, zbog čega se pritisak međunarodne zajednice za postizanje obostrano prihvatljivih izmjena Izbornog zakona nameće kao jedino rješenje za deblokadu političkih procesa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija