Ministrica o razlozima ostavke: Konaković tražio da se kupi softver od pola miliona KM

Kako kaže, jedna od predstavnica nevladinih organizacija tražila je od nje da joj da 200 hiljada KM, jer je Konaković to obećao, ali da ona to nije izvršila

Ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo u ostavci Zineta Bogunić kazala je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da se “osjeća kao stvar jer je niko od 19. jula kada je podnijela ostavku ni u Vladi ni u Skupštini nije pitao koji su to moralni razlozi zbog kojih je to uradila“.

“Premijer Forto je trebao na prvoj sljedećoj Skupštini proslijedi moju ostavku, 24. jula ali to nije uradio. Razgovarali smo nekoliko puta, pisala o tome kakav je moj status, odgovorio mi je da ako hoću mogu doći da radim, a ako neću da ne dolazim”, kazala je Bogunić.

Istakla je kako nije tajna da se radi o neslaganju sa predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem po mnogim pitanjima, kao i pritisku na nju da rješava neka pitanja koja smatra nelegalnim.

Jedan od razloga bilo je neslaganje oko kupovine IT platforme Osnovna.ba. Konaković je doveo dvojicu prijatelja da joj pojasne kako funkcionira ta platforma i instistirao da se to kupi. Međutim, u razgovorima sa ekspertima odustala je od te kupovine, jer su je upozorili da je pola miliona KM preskupo za takvu platformu.

Bogunić je kazala da je insistirala na javnom pozivu, na šta Konaković “nije bio raspoložen” za tu opciju.

Govoreći o ostalim sukobima sa Konakovićem, Bogunić je izdvojila pitanje sindikalnih organizacija.

“Prema Konakovićevim navodima, “tom Sivrinom sindikatu treba dozvoliti uplitanje u rad Ministarstva jer nosi 3.000 glasova””, izjavila je Bogunić.

Otkrila je i da je Konaković insistirao da za savjetnika postavi osnivača Zukorlićevog univerziteta iz Novog Pazara. Istakla je i da to nije učinila.

Istakla je i da je “odlučila da leti, jer je položila zakletvu”. Bogunić je dodala da se Konaković uplitao u izbor direktora te preferirao rad dvije nevladine organizacije, a što je izazivalo njeno čuđenje. Kako kaže, jedna od predstavnica tih nevladinih organizacija tražila je od nje da joj da 200 hiljada KM, jer je Konaković to obećao, ali da ona to nije izvršila, prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79