Ministrica poručila: Večeras očekujemo i cjepivo AstraZeneca

Na Aerodrom Sarajevo danas je dopremljeno 23.400 doza cjepiva BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

Nakon što je prva doza cjepiva dopremljena na sarajevski Aerodrom pristunim predstavnicima medija obratila se ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

“Kao što smo već najavili, danas je stiglo cjepivo Pfizer u količni od 23.400 doza. Očekujemo da će nam večeras stići i cjepivo marke AstraZeneca i to u količini od 26.400 doza. Ovo cjepivo koje je danas tu će odmah nakon što carina obavi svoju procedru biti proslijeđeno entitetima i Brčko Distriktu. Mi smo već dostavili svu potrebnu dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i kako bi cjepivo što prije napustilo zračnu luku. Kao što je već poznato Ministarstvo civilnih poslova je još prošle godine potpisalo ugovor sa Gavijem, pristupilo COVAX mehanizmu, uplatili smo kompletan iznos za 1.200.000 doza. Stigle su prve doze, a ja se nadam da će u narendnom razdoblju ostatak stići u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine. Želim se zahvaliti svima koji su bili uz nas, koji su nam dali potporu da ne izgubimo nadu”, rekla je Gudeljević i dodala:

“Želim da nam svima poželim puno nade i strpljenja kako bi izdržali ovu pošast koja nas je snašla i apelujem na sve građane da se pridržavaju mjera kako bi prevazišli ovo stanje koje je zaista teško. Nadam se da će i vakcine pomoći u tome. Za sada nemamo tačne datume dolaska ostalih doza. Vidite kako je bilo s ovim. Ne bih se vezala za određeni datum, jer je to promjenjiva kategorija. Očekujemo da ćemo već u narednom mjesecu dobiti veću količinu od ove danas, ali ne bih naslućivala do zvanične informacije.”

Iako je običaj da na ovakvim događajima novinari postavljaju pitanja, ovaj put to nije bio slučaj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79