Ministrica Turković najavljuje osnaživanje Oružanih snaga BiH

Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve sigurnosne i druge izazove

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je održala sastanak sa predsjedavajućom OSCE-a, Ann Linde, kao i sa predsjedavajućom Parlamentarne skupštine OSCE-a, Margaret Cederfelt.

Ministrica Turković je naglasila kako OSCE ima važnu ulogu u stabilnosti i sigurnosti naše zemlje, što je temelj za dostizanje evropskog standarda života.

Također, ona je naglasila kako bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema ni stabilnog regiona.

Objavu ministrice Bisere Turković ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Sastanak sa ministricom Ann Linde, koja obavlja i funkciju predsjedavajuće OSCE, te predsjedavajuću Parlamentarne skupštine OSCE Margaretu Cederfelt. Imali smo vrlo sadržajne i konstruktivne razgovore.

OSCE ima važnu ulogu u Bosni i Hercegovini, posebno kao snažna podrška sigurnosti, stabilnosti i reformskim procesima. Sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana temelj su za svaki napredak, reforme i dostizanje evropskog standarda života.

Nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito – to vidimo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državam regiona – još mnogo posla pred svima.

Zbog toga smatramo da su pitanja sigurnosti, odbrane, kontrole naoružanja, ljudskih prava, ali i pitanja promocije ravnopravnosti spolova i izgradnje kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine te naša saradnju sa OSCE od vitalnog značaja.

Poslali smo jasnu poruku da bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema stabilnog regiona.

Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve sigurnosne i druge izazove. U tom pogledu posebno važno je osnaživanje i razvoj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan, istakli smo neophodnost čvrstih garancija za evropsku budućnosti cijele regije, a posebno Bosne i Hercegovine.

Ideja da se postavi jasan rok za ulazak država regije u EU može biti ključni podsticaj za brže reforme, posebno nakon što se zajednički suočili sa izazovima poput pandemije i migrantske krize.

Ministrici Linde i delegaciji sam prenijela i informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ističući da se svaka kriza može prevladati samo i jedino kroz institucije Bosne i Hercegovine. I, naravno, uz podršku i pomoć međunarodne zajednice i njenih institucija u BiH.

Organizacija OSCE, ali i Kraljevina Švedska dokazani su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine. Na njih računamo i na njih se možemo osloniti na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rekla je ministrica Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79