Ministrica Turković obećala da će lobirati za izgradnju aerodroma u Bihaću

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je danas posjetila Bihać i aerodrom u ovom gradu koji je u izgradnji te se sastala sa gradskim i entitetskim zvaničnicama u Krajini.

Kako su saopćili iz Ministarstva vanjskih poslova, Turković se sastala sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, a sastanku je prisustvovao i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Razgovarano je o migrantskoj krizi koja je, kako su naglasili, najviše pogodila ovaj dio Bosne i Hercegovine, ali i problemima koje pojedini migranti izazivaju u Bihaću.

Ministrica Turković je navela da je pitanje migrantske krize problem cijele države te da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ovaj problem riješio, a posebno smanjio pritisak na Bihać i druge općine u Krajini.

Gradonačelnik Fazlić je kazao da je za Bihać važno da država Bosna i Hercegovina uloži veće napore u povratku migranata u njihove matične države.

Na sastanku je zatraženo od ministrice Turković da pomogne u olakšavanju kretanja preko graničnog prelaza Izačić i Bosanski Novi. Navedeno je da turisti koji dolaze u Hrvatsku koriste prenoćište u Bihaću te je potrebno smanjiti njihovo zadržavanje na granici, ali i zadržavanje stanovnika Krajine iz inostranstva koji dolaze u posjetu Bosni i Hercegovini.

Turković je potom, zajedno sa ministrom Dedićem i gradonačelnikom Fazlićem posjetila aerodrom u Bihaću koji je u izgradnji. Direktor Javnog preduzeća Aerodrom Bihać Adnan Bajrić upoznao je Turković da je Gradsko vijeće krajem 2015. godine osnovalo ovo preduzeće, ali i o poduzetim aktivnostima i radovima koji su do sada urađeni, a koji uključuju i izgradnju testne piste.

Bajrić je istakao da očekuju da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preuzme nadležnosti sa nivoa Grada te da finansira ili se kreditno zaduži kako bi izgradila ovaj projekat, a čime bi podržala razvoj privrede i turizma.

Naveo je da bi ovaj projekat, ukoliko se ispune svi potrebni uslovi, mogao biti realizovan u naredne tri godine.

Turković je poručila da se radi o važnom projektu za Bosnu i Hercegovinu te da će pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, ali i u Bosni i Hercegovini i svijetu lobirati za pomoć u izgradnji aerodroma.

Dodala je da je Krajina, posebno rijeka Una, privlačna za turiste iz cijelog svijeta te da je ovaj dio Bosne i Hercegovine veliki turistički potencijal. Zbog toga je važna izgradnja aerodroma, ali i zbog bosanskohercegovačkih građana koji žive u inostranstvu i dolaze u posjetu Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79