Ministrica Turković u Beču zatražila od Hrvatske da umjesto Trgovske gore potraži novo rješenje

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvuje na 64. generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ona je na plenarnom zasjedanju u svom izlaganju posebno osvrnula na pitanje Trgovske gore kao potencijalne lokacije za odlaganje nuklearnog otpada u blizini hrvatske granice s Bosnom i Hercegovinom, prenosi Klix.

Turković je zatražila od nadležnih vlasti Hrvatske da razmotre svoju odluku te potraže drugo rješenje.

U sklopu skupštine ministrica Turković održat će niz sastanaka s najvišim zvaničnicima nekoliko agencija Ujedinjenih nacija (UN) sa sjedištem u Beču i OSCE-a.

Tokom višednevne posjete ona će održati i nekoliko bilateralnih sastanaka na najvišem nivou s troje ministara iz Vlade Republike Austrije te upriličiti sastanak s počasnim konzulima Bosne i Hercegovine u ovoj prijateljskoj zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79