Ministrima iz Tuzle sankcije zbog kršenja mjera, moguća zabrana predizbornih skupova

Tuzlanski ministri Fahreta Brašnjić i Mustafa Šakić učestvovali su u kršenju mjera za suzbijanje širenja koronavirusa te bi zbog toga mogli dobiti sankcije. Ukoliko se dokaže da su klasteri postali skupovi SDA kojima su prisustvovali, nadležni će zabraniti ovakve događaje.

Bh. javnost proteklih dana je ostala zgrožena na informacije da su lokalni odbori Stranke demokratske akcije (SDA) u Gradačcu i Srebreniku u zatvorenim prostorima organizirali predizborne skupove na kojima se okupio drastično veći broj simpatizera i članova stranke od dozvoljenog. Osim nepoštivanja ove naredbe kriznih štabova, prekršene su i one koje se odnose na poštivanje fizičke distance te nošenje maske.

Zbog učešća na predizbornim skupovima premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović uputit će zahtjev za provođenje sankcija protiv članova Kantonalne vlade, a koji su se nalazili na spornim događajima te tako postali dio epidemiološkog rizika.

Za sada je riječ o kantonalnoj ministrici obrazovanja i nauke Fahreti Brašnjić iz Stranke demokratske akcije (SDA) koja je bila na predizbornom skupu u Srebreniku gdje je nekoliko stotina osoba bilo u tamošnjem Domu kulture, a zatim i na otvorenom te ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mustafi Šakiću iz Socijaldemokrata BiH kojeg za gradonačelnika Gradačca podržava i SDA te je prisustvovao skupu u ovom gradu.

Skupu je prisustvovala i ministrica obrazovanja TK (Druga osoba lijevo)

Skupu je prisustvovala i ministrica obrazovanja TK (Druga osoba lijevo)

“To je krajnje neozbiljno i neodgovorno ponašanje. U konsultacijama s ministricom zdravstva ću tražiti sankcije u skladu sa zakonom za sve one koji se ne podržavaju mjera, a iz reda su Vlade TK. Na prvoj sjednici Vlade TK ću tražiti da se takvo ponašanje sankcioniše, a vidjet ćemo koje su kazne”, kazao je za Klix.ba Tulumović.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu se usložnjava, a kako dani odmiču raste i broj novoinficiranih. Ali, to proteklih dana nije previše brinulo nesavjesne građane i političare. Osim sporna dva predizborna skupa, mjere su prekršene i u dva ugostiteljska objekta u Tuzli i Lukavcu u kojima su inspektori imali pune ruke posla.

Represivno djelovanje premijera

U cilj sprečavanja daljeg širenja koronavirusa, a tragom kršenja epidemiološih mjera u proteklim danima premijer Tulumović kantonalnim inspektorima je naredio represivnije djelovanje, kako na predizbornim skupovima, ali i u ugostiteljskim objektima.

“Ingerencije mene kao premijera su da kontrolišem ministarstva te u prethodnom periodu Kantonalni štab civilne zaštite. Već sam izdao naređenja Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove te su tokom vikenda poduzeli mjere u smislu zatvaranja dva objekta koja su prekršila mjere”, kaže nam Tulumović.

Ozarena lica građana kao da nema korone (Foto: SDA Srebrenik)

Ozarena lica građana kao da nema korone (Foto: SDA Srebrenik)

Naglasio je da je do sada prisustvovao dva predizborna skupa SDA u Godušu i Čeliću, uz pridržavanje svih mjera, a velike događaje koji su održani u Gradačcu i Srebreniku najoštrije je osudio te je od direktora Uprave za inspekcijske poslove zatražio da shodno postupanjima prema javnim objektima isto postupi i prema političkim subjektima koji su napravili prekršaje.

“To sam mu rekao da uradi u Srebreniku prema SDA, dok u Gradačcu je bilo više političkih subjekata na skupu, a koji podržavaju izbor gradonačelnika. Ukoliko su prekršili mjere treba ih kazniti. Svojim odgovornim odnosom moramo građanima dati primjer kako se treba ponašati, da bi oni poštovali mjere koje propisuje Kantonalni krizni štab pri Ministarstvu zdravstva. Kao premijer svugdje gdje su prekršene mjere mogu tražiti sankcionisanje, što i činim”, potcrtao je Tulumović.

Na skupu se nisu poštovale mjere (Foto: SDA Srebrenik)

Na skupu se nisu poštovale mjere (Foto: SDA Srebrenik)

Iz Kriznog štaba Ministarstva TK su također oštro osudili spomenute predizborne skupove, kazavši da imaju mogućnost uvođenja represivnih mjera.

“Postoje jasne preporuke kako se skupovi trebaju organizovati, a uz to su nam i dalje na snazi brojevi osoba koje mogu prisustvovati. Kao građanki mi nije jasno kako neko ko se predstavlja kao osoba koja će sutra zastupati bilo koga od nas u jedinicama lokalne samouprave sebi daje za pravo da ugrožava ono što nam je najsvetije – zdravlje i život. Ne znam da li više ima smisla apelovati na političke subjekte, ali građanima poručujem da sami vode računa o svom zdravlju te da bojkotuju bilo kakva javna okupljanja na kojima se krše mjere”, istaknula je ministrica zdravstva TK i predsjednica Kantonalnog kriznog štaba Dajana Čolić.

Čolić: Zabranit ću političke skupove ako događaji iz Srebrenika i Gradačca postanu klasteri

Da su predizbornim skupovima u Gradačcu i Srebreniku prisustvovale osobe pozitivne na koronavirus zvaničnog dokaza još uvijek nema. Međutim, Čolić naglašava da će zabrana ovakvih događaja uslijediti ukoliko se u narednim danima dokaže da je među učesnicima bilo inficiranih.

“Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je upravni organ koji donosi naredbe, preporuke, zaključke i ostale oblike formalno-pravnih akata i svakako da ćemo naredbe o zabrani predizbornih okupljanja donijeti kada budemo imali pravi razlog jer trenutno nemamo dokaza da se iko zarazio na jednom od ovih skupova. Ovo nije uprazna priča već ozbiljno upozorenje jer ako smo imali mogućnost da prvi u Federaciji BiH uvedemo lockdown, tako možemo i skupove zabraniti”, upozorila je Čolić.

Na skupu stotine građana (Foto: SDA Srebrenik)

Na skupu stotine građana (Foto: SDA Srebrenik)

Resorno ministarstvo će u narednim danima uputiti i prijedloge za izmjene nekoliko zakona i uredbi koji se donose na nivou lokalne samouprave, a kako bi stvorili bolju klimu za djelovanje inspekcija i policije u smjeru kažnjavanja pojedinaca i organizatora događaja koji se kose sa donesenim naredbama i preporukama.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nam kažu da su u saradnji sa Upravom policije MUP-a TK napravili operativni plan kako bi još represivnije nastupali u narednom periodu, zbog povećanja broja zaraženih u BiH, ali i najmnogoljudnijeg kantona u FBiH. Ovo su od inspekcija zatražili i članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Dva ugostiteljska objekta kažnjena, stranke nisu

Direktor Uprave za inspekcije TK Amel Mehanović za Klix.ba kaže da su u proteklom periodu djelovali tamo gdje su masovnija okupljanja građana, a u prvom redu su to ugostiteljski objekti i postupanja u skladu sa naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva te preporuka zavoda za javno zdravstvo.

“U proteklom periodu smo imali razumijevanja prema našim subjektima u smislu da im izdavanjem prekršajnih naloga ne opteretimo poslovnu aktivnost, ali za ponavljače prekršaja smo predvidjeli represivnije mjere, s tim da će postupajući inspektor koji je mjerodavan za poduzimanje neke mjere Tužilaštvu TK upućivati na mišljenje da li određenim inspekcijskim nalogom postoje elementi krivične odgovornosti, kako bi se izbjegla mogućnost amnestiranja određenih subjekata od ovakve vrste odgovornosti”, navodi Mehanović.

Proteklog petka, ali i subote inspektori su zatvorili dva ugostiteljska objekta u Tuzli i Lukavcu u kojima su prekršene mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. Prvenstveno je u objektu Saksofon d.o.o. u Tuzli zatečeno okvirno 150 osoba, dok je u subotu u klubu Plaža jezera Modrac u Lukavcu na koncertu folk pjevača Radiše Trajkovića Đanija i Colloseum banda zatečeno blizu 500 ljudi. Nakon akcija objekti su ispražnjeni i zatvoreni, a u oba slučaja inspektori su uočili i kršenje zakona o fiskalnim sistemima te je pokrenuta i provjera utvrđivanja elemenata krivičnog djela.

“Kada je riječ o političkim skupovima, pravilo je isto kao i za sve ostale te na otvorenom ne smije biti više od 100 osoba, a u zatvorenom maksimalno 50, uz poštovanje fizičke distance i korištenje maski. Mi smo zaprimili određene prijave da politički subjekti krše mjere, ali je problematično što se takvi skupovi ne najavljuju ni MUP-u TK. Zbog ograničenosti naših kapaciteta mi ne možemo odgovoriti svim problemima”, navodi Mehanović.

Krcata sala na skupu SDA u Gradačcu (Foto: Facebook)

Krcata sala na skupu SDA u Gradačcu (Foto: Facebook)

Konkretno govoreći o dva sporna skupa u Gradačcu i Srebreniku Mehanović nam kaže da inspektori nisu poduzeli mjere zbog činjenice da su za događaje saznali naknadno iz medija.

“Mi nemamo mogućnost naknadnog provođenja aktivnosti jer je jasna odrednica koja kaže da je inspektor na mjestu događaja dužan ustanoviti činjenično stanje. Ovdje nije samo nadležnost Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, već i općinskih službi u kojima postoje sanitarni inspektori. Ali, mi gdje god budemo mogli djelovati, aktivnost ćemo prekinuti i poduzeti zakonom predviđene mjere, bez obzira o kome se radi”, navodi Mehanović, naglasivši da je inspektorima Vlada TK sve svoje resursne stavila raspolaganje u borbi protiv pandemije.

Mjere su prekršene i na otvorenom (Foto: SDA Srebrenik)

Mjere su prekršene i na otvorenom (Foto: SDA Srebrenik)

Na kraju vrijedi kazati da se iz dana u dan povećava broj novootkrivenih slučajeva koronavirusa i u Tuzlanskom kantonu. Pa tako, u ponedjeljak je zaraza potvrđena kod nove 23 osobe, u utorak je bilo riječ o njih 53, a u srijedu 71. Trenutno je aktivno zaraženo 438 osoba, od kojih se 36 nalazi u COVID bolnici, a dvoje je u Respiratornom centru priključeno na respirator prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79