Mioković poručio: Najveći uspjeh Trojke je što smo Dodika izvukli na čistac

Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, nedavno je vodio svoju prvu sjednicu u toj ulozi.

Samo mjesec dana nakon imenovanja, suočio se sa pozivima da se povuče sa funkcije. U razgovoru za Raport, Mioković govori o rukovođenju prvom sjednicom, prozivkama opozicije, sigurnosnoj situaciji i mnogim drugim aktuelnim temama.

Uspješno vođenje prve sjednice

Mioković ističe da je zadovoljan prvom sjednicom na kojoj su usvojili četiri bitna prijedloga i četiri nacrta zakona. “Sve tačke su prošle. Bilo je malo treme, ali uz podršku kolegica i kolega mislim da je sve proteklo korektno,” rekao je Mioković.

Očekivanja od opozicije

Mioković ne očekuje dobru saradnju sa opozicijom. “Rekao sam da svaki glas doživljavam kao obavezu i da u sali koju vodim neće biti zabranjenih tema niti ograničavanja slobode govora,” dodao je.

Optužbe opozicije

Na optužbe opozicije da je dao glas za Marina Vukoju u zamjenu za funkciju predsjedavajućeg, Mioković je odgovorio: “Opozicija ima pravo da kaže šta hoće, čak i kad su to čiste konstrukcije. Pozicija predsjedavajućeg pripada Našoj stranci u koalicionom dogovoru i nikad nije bila predmet bilo kakve trgovine.”

Sigurnosna situacija

Mioković se osvrnuo na sigurnosnu situaciju, naročito nakon nedavnih ubistava u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. “Na sjednici smo imali izlaganje ministra pravde FBiH koji je rekao da će uskoro biti dostavljene izmjene Krivičnog zakona FBiH i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.”

Politička eliminacija Dodika

Mioković je također komentarisao izjave Milorada Dodika o “mirnom razdruživanju”. “Najveći uspjeh Trojke je što smo uspjeli upariti interese BiH sa interesima velikih zemalja poput SAD-a. O'Brianova izjava da Dodik nema podršku za razdruživanje je ohrabrujuća,” rekao je Mioković. Također je naglasio da je Trojka svojom politikom izvela Dodika na čistac, pokazavši ko stvarno koči pozitivne procese u BiH.

Kritike nacionalističkih skupova

Mioković je osudio održavanje tzv. svesrpskog sabora i naglasio da su on i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, koji su Srbi po nacionalnosti, bili isključeni jer nisu nacionalisti. “To je bila predstava za internu upotrebu Dodika i Vučića radi homogeniziranja biračkog tijela,” rekao je Mioković.

Zaključak

Mioković zaključuje da će nastaviti raditi na efikasnom vođenju Parlamenta FBiH i unapređenju sigurnosne situacije, te naglašava važnost međunarodne podrške u političkoj eliminaciji destruktivnih snaga u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79