Mioković: Prisustvo Vojske Srbije u Prijedoru pokazuje teritorijalne pretenzije

Mioković: Prisustvo Vojske Srbije u Prijedoru pokazuje teritorijalne pretenzije


Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izrazio je zabrinutost povodom defilea pripadnika Vojske Srbije u Prijedoru tokom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari.

Mioković je naglasio da Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine treba objasniti kako je došlo do ovog događaja.

“Ako je prisustvo Vojske Srbije u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine, to može biti zakonito, ali da li je to moralno ispravno?” upitao je Mioković.

On je podsjetio da su u bici na Kozari sudjelovali antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije, a najviše je stradao goloruki narod, uglavnom srpski.

“Vojska Srbije nema veće moralno pravo od bilo koje druge vojske u regiji da obilježava bitku na Kozari. To bi bilo kao da Oružane snage Bosne i Hercegovine defiluju kroz Kragujevac povodom godišnjice streljanja kragujevačkih đaka u Drugom svjetskom ratu,” izjavio je Mioković.

On je dodao da bi, u moralnom smislu, sve vojske u regiji trebale imati jednako pravo obilježavati događaje povezane s antifašizmom ili bi to pravo trebala imati samo vojska zemlje na čijoj se teritoriji događaj desio.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija