Miralem Karabegović je nastavnik, fudbaler i poljoprivrednik: Posijte osnovne namirnice radi sebe

Upravo jedna takva priča dolazi iz Maglaja, od Miralema Karabegovića i njegove porodice koji su se poljoprivredom počeli baviti 2014. godine, isključivo kako bi dopunili kućni budžet s obzirom na to da je samo on radio u porodici.

“Kao prosvjetni radnik imao sam dovoljno vremena za još neke djelatnosti, a uzimajući u obzir povećanje porodice s dva sina te povećanje troškova života, bilo je neminovno da pronađem još neki izvor zarade. Problem je bio što nisam ništa znao raditi jer sam odrastao u porodici gdje je uvijek otac potezao za mene, tako da osim svoje struke nisam vidio mogućnost gdje da pronađem novi izvor zarade”, govori Karabegović u razgovoru za Klix.ba.

Sve je krenulo 2014. godine s ekspanzijom malinarstva pa je i naš sagovornik tada posadio jedan dunum kako bi pokušao osigurati dodatna sredstva, a maline nisu zahtijevale mnogo znanja. Problem je predstavljao i početni kapital za što mu je bilo potrebno od 2.500 do 3.000 KM, ali nakon razgovora s direktorom firme Natural Food, postao je njihov kooperant i sadnice, đubrivo i repromaterijal je otplatio plodovima.

“Nakon toga slijede dvije godine s ekstra zaradom, proširio sam plantaže na pet dunuma s tri različite sorte maline, ali pad cijene maline i dvije loše godine zahtijevale su određene promjene. Moram spomenuti da i u tim teškim godinama nisam bio u minusu jer smo stvorili porodični biznis u koji su svi bili uključeni. Pravili smo sokove i džemove i tako uspijevali izvlačiti korist”, dodaje Karabegović.

Uvidjevši da mu je za pet dunuma zasada maline potreban veći broj ljudi, odlučio je smanjiti obim poslovanja na onoliko koliko sam može obrađivati.

“Sada imamo samo dva dunuma maline. Posadili smo i 2.000 sadnica jagode jer je ona atraktivna i mnogo se jede kod nas. Upravo je završena berba jagode i nismo mogli da ispoštujemo sve mušterije koliko je bila tražena jer oni znaju da radimo integralnu proizvodnju i u vrijeme berbe ne tretiramo voće nikakvim preparatima”, pojašnjava naš sagovornik.

Međutim, osim malina i jagoda, Karabegovići su u međuvremenu kupili i jednu košnicu pčela kako bi oprašivale malinjak, a već danas imaju deset košnica. Meda ove godine nije bilo jer, kako kaže, bagrem je prošao u kišnom periodu.

Osim što je prosvjetni radnik i poljoprivrednik, Karabegović je i fudbaler te fudbalski trener.

“Fudbal je moja velika ljubav. Prvi put sam upisan u Natron 1991. godine kod trenera Ivice Babičkovića. Prošao sam sve selekcije i mogu da kažem da sam u jednom trenutku bio i uspješan jer sam u kontinuitetu pozivan na okupljanja reprezentacija kantona, prvo kao kadet, a zatim kao junior. Životni put me vodi na fakultet i onda iz meni sada neobjašnjivih razloga naglo prekidam igranje fudbala. Nakon dugo godina, kada su moji sinovi počeli da igraju, vraćam se staroj ljubavi. Trenutno radim u školi fudbala ‘Sportino Ma’ i kao trener pretpionirske selekcije NK Natron. Posjedujem UEFA C licencu i želim da napredujem kao trener”, kaže naš sagovornik.

Povratak u sport ga je malo udaljio od poljoprivrede, ali su najveći dio posla preuzeli njegov otac i supruga te drugi članovi porodice. Zbog manjka slobodnog vremena uglavnom koordinira poljoprivrednim poslovima, a porodica uz dobru organizaciju sve završava.

“Na kraju želim da kažem da se trud i rad isplati. Posijte osnovne životne namirnice radi sebe, svoje djece, jedite i hranite se zdravo, to je malo truda, a mnogo znači za život”, zaključio je Karabegović u razgovoru za Klix.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79