Mirko Šarović stigao u Tužilaštvo BiH zbog “ataka na ustavni poredak”

Postupajući državni tužilac u ovom predmetu je Oleg Čavka

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović stigao je na saslušanje u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a povod je “atak na ustavni poredak”.

Predmet je formiran nakon posebne sjednice NSRS-a na kojoj je donesen niz zaključaka i odluka o prenosu nadležnosti sa države na entitet RS, a saslušanje svjedoka i osumnjičenih je započelo jučer kada je saslušan predsjednik SPS-a Goran Selak.

Rekao je, jučer nakon davanja iskaza, da mu je Tužilaštvo predočilo kako su osumnjičeni predsjednici političkih stranaka, koji su predlagači spornih zaključaka o povlačenju nadležnosti na entitetski nivo. Među osumnjičenima su i šefovi klubova stranaka u Narodnoj skupštini RS-a koje su glasale za zaključke, te Željka Cvijanović kao predsjednica entiteta. Selak je, kaže, svjedok u ovom slučaju, i smatra da nije bio atak na ustavni poredak.

Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u, također je u svojstvu svjedoka pozvan na saslušanje, u četvrtak, a kaže da će govoriti iskreno o svemu što se dešavalo u prethodnom periodu.

Nenad Nešić, lider DNS-a, kao što smo ranije pisali, kazao je da će se danas odazvati pozivu Tužilaštva, a vjeruje da je ovo više politički nego pravosudni postupak, a sutra će biti saslušan i Branislav Borenović (PDP).

Postupajući državni tužilac u ovom predmetu je Oleg Čavka piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79