Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu protiv Forte, Vranića i rukovodstva KCUS-a

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je Tužilaštvu KS krivičnu prijavu protiv premijera Vlade KS Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića, kao i drugih odgovornih lica u Vladi i KCUS, radi zbog nesavjesnog rada u službi.

Kako stoji u saopćenju BOSS-a, krivična prijava protiv visokih funkcionera političkog subjekta “Naša stranka”, SDP-a i SDA podnešena je sa prijedlogom da Tužilaštvo izvrši uvid u materijalne dokaze, sasluša prijavljene, sasluša odgovorne u KCUS, ljekare sa Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS, te da po potrebi izvede i druge dokaze a da potom krivično procesuira odgovorna lica.

“Premijer Kantona Sarajevo i ministar zdravstva su propuštanjem dužnog nadzora u oblasti zdravstva, te nepoduzimanjem blagovremenih radnji, doveli do situacije da je stanje na KUCS-u eskaliralo, te da su građani, odnosno korisnici – osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevo dovedeni u izrazito težak položaj i onemogućeni u blagovremenoj i adekvatnoj liječničkoj pomoći, što rezultira i smrtnim ishodima”, kaže se u saopćenju BOSS-a.

Naime, kao kažu iz ove stranke, na više medijskih portala objavljeno je izvorno pismo ljekara KCUS-a, koji ukazuju na niz poteškoća i nedostataka u radu i borbi za pacijente oboljele od koronavirusa, te ukazuju da aparati za mehaničku ventilaciju pod šifrom ACM812A svojim karakteristikama ne omogućavaju sprovođenje neophodnih postavki ventilacije.

“Obzirom da uslijed niza nedostataka na koje se ukazuje u pismu dolazi i do smrtnih posljedica po pacijente, smatramo da postoji i odgovornost prijavljenih, te da su prijavljeni, u svojstvu službenih, odnosno odgovornih osoba, povredom zakona, odnosno propuštanjem dužnosti nadzora, očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, pa je zbog toga pravo građana teško povrijeđeno, jer nisu kao zakonom ovlaštena i odgovorna lica poduzela potrebne radnje na otklanjanju nedostataka, odnosno stvaranju potrebnih uslova za adekvatno liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa na KCUS”, zaključuju u BOSS-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79