Mirnes Ajanović poslao zahtjev CIK-u: Tražimo uvid u razloge proglašenja oko pola miliona nevažećih glasačkih listova

 

Ponovni zahtjev CIK-u BiH za omogućavanje javnog uvida u razloge proglašenja oko pola miliona nevažećih glasačkih listova

 

Centralnoj izbornoj komisiji dostavljen je ponovno zahtjev za omogućavanje javnog uvida u razloge proglašenja oko pola miliona nevažećih glasačkih listova, od nešto više od milion i pol birača koji su glasali, a u cilju otklanjanja sumnji u regularnost procesa glasanja i zakonitost izbora. Odredbe člana 2.10. Izbornog zakona BiH propisuju da će CIK BiH poništiti izbore u ako ustanovi da je za vrijeme glasanja ili brojanja glasačkih listića došlo do nepravilnosti koje mogu da utiču na rezultate izbora.

Ukoliko se uvidom u glasačke listiće utvrdi da je na određenom broju glasačkih listića bila zaokružena određena politička opcija, ali je kasnije drugom olovkom zaokružena i druga ili je listić prekrižen iako je zaokružena određena politička opcija ili je listić na drugi način učinjen nevažećim iako je glasano za tu političku opciju, onda je jasno da su listići  bili proglašavani nevažećim radi utjecanja na rezultate izbora.

Činjenica postojanja namjere da se glasački listići određenih partija proglašavaju nevažećim direktno utječe na ishod izbora i izbornu volju glasača, zbog čega bi izbori morali biti poništeni.

Podsjećamo, BOSS je još 07.10.2022. godine uputio dopis CIK-u uz upozorenje da javnost nije upoznata iz kojeg konkretnog razloga su glasački listovi nevažeći, da li se radi o glasanju birača za nekoliko političkih subjekata ili su namjerno poništavani glasovi od strane biračkih odbora izvršenjem krivičnog djela Izborna prevara iz člana 154. Krivičnog zakona BiH.

Ponovno tražimo da Centralna izborna komisija što prije odredi termin i prostor za uvid u nevažeće glasačke listove i obavijesti javnost kako bi mediji i svi zainteresovani mogli prisustvovati, te da se metodom slučajnog uzorka sa određenog broja biračkih mjesta javnosti učini dostupnim uvid u sve nevažeće listove sa svakog biračkog mjesta, kako bi se vidjelo iz kojeg razloga su glasački listovi proglašeni nevažećim, odnosno koji politički subjekti dominiraju na nevažećim listovima, kao i da li su se koristile različite olovke na istom glasačkom listu.

Centralna izborna komisija je dužna obezbijediti javnosti uvid u nevažeće listove kako bi se znalo da li su vršene izborne krađe sa umišljajem eliminacije iz zakonodavnih tijela određenih političkih subjekata što bi bio osnov za dalje zakonito djelovanje, u suprotnom Centralna izborna komisija će biti saučesnik u izvršenju krivičnih djela Izborna prevara što će rezultirati da će izborni rezultati biti nelegalni i morati će biti poništeni, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79