Mirnes Ajanović tuži sve redom zbog utakmica Evropskog prvenstva

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, kako je navedeno u saopćenju stranke, protiv odgovornih lica United Media, Nova BH, Telemach, Regulatorne agencije za komunikacije i Konkurencijskog vijeća BiH, radi izvršenja krivičnih djela iz člana 204. Krivičnog zakona BiH – Povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti i člana 224. Krivičnog zakona BiH – Nesavjestan rad u službi, a zbog onemogućavanja građanima da prate Evropsko prvenstvo u nogometu, utakmice Nogometne reprezentacije BiH, kao i druge događaje za koje se otkupljuju ekskluzivna prava, a u cilju izbjegavanja diskriminacije građana.

Izbjegavaju konkurentno djelovanje na tržištu

U krivičnoj prijavi je, između ostalog, navedeno: 

S obzirom na okolnost da je moguće da su predstavnici TV kuće Nova BH prekršili član 4. stav 2. Odluke o definisanju kategorija dominantnog položaja, te povredu člana 204. Krivičnog zakona BiH, koji propisuje da ko zloupotrebom uticajnog položaja stavi drugo privredno društvo u neravnopravan položaj i ograniči razmjenu usluga može biti kažnjen kaznom zatvora do pet godina, potrebno je da Tužilaštvo BiH pokrene postupak utvrđivanja da li je došlo do sprečavanja, organičavanja ili narušavanja tržišne konkurencije između kablovskog operatera Telemach (United Media) i ostalih kablovskih operatera.

TV kuća Nova BH i operater Telemach u vlasništvu su iste firme United Media pa postoji osnov za sumnju da zbog postavljanja nerealnih tržišnih uslova za uključivanje kanala Nova BH u program ostalih kablovskih operatera predstavnici firme United Media pokušavaju sebi pribaviti nove korisnike od ostalih operatera te na taj način izbjeći konkurentno djelovanje na tržištu i ostvariti nedozvoljen ekstra profit.

Nesavjestan rad u službi

Građani ne smiju biti diskriminirani jer plaćaju RTV pretplatu i kablovske servise pa su državne institucije bile dužne svojom hitnom reakcijom i djelovanjem zaštiti interese građana kroz provjeru i sprečavanje mogućeg monopolskog djelovanja i obezbjeđenja prijenosa Evropskog prvenstva u nogometu gledaocima svih zainteresovanih kablovskih operatera, što je izostalo piše Avaz

Shodno navedenom postoji odgovornost i prijavljenih odgovornih lica u Regulatornoj agenciji za komunikacije i Konkurencijskom vijeću BiH, jer su u svojstvu službenih i odgovornih lica povredom zakona i propuštanjem dužnosti nadzora očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, pa je zbog toga pravo građana povrijeđeno, te su počinili krivično djelo iz člana 224. KZFBiH – Nesavjestan rad u službi, jer nisu kao zakonom ovlaštena i odgovorna lica poduzeli potrebne radnje na sprječavanju opisanih Povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti iz člana 204. KZ BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79