Mirnes Bašić novi premijer Zeničko-dobojskog kantona

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je za novog premijera izabrala Mirnesa Bašića, dodanašnjeg v.d. premijera i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a usvojen je i budžet kantona za 2021. godinu.

Na danas održanoj online sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona većinom glasova je usvojen prijedlog za imenovanje Mirnesa Bašića za premijera Zeničko-dobojskog kantona, a funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u narednom periodu obnašat će Mirsad Hadžić (SDA) iz Tešnja što je ujedno prvi ministar iz ove općine u ovom sazivu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Na Skupštini ZDK sa glasova 19 “za”, četiri “protiv” i šest “suzdržanih” po hitnom postupku je usvojen i budžet Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 401.266.000 KM što je ujedno do sada najveći budžet ovog kantona. Ministar finansija Josip Lovrić je kazao da je budžet uvećan za dva posto, te da su očekivani prihodi manji za 17 posto pa se očekuje i podrška s viših nivoa vlasti.

Zeničko-dobojski kantona računa i na dio sredstva iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda, koji će biti realiziran posredstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, 32 miliona KM pomoći od Evropske unije te 34 miliona KM dugoročnog kreditnog zaduženja piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79