Mirni protesti: Ukoliko nam ne odgovore na zahtjeve za 15 dana, blokirat ćemo rad deponije “Smiljevići”

Stanovnici Mjesne zajednice Zabrđe i okolnih naselja okupili su se danas ispred gradske deponije “Smiljevići” na mirnim protestima. Mjesecima trpe smrad, a kako kažu, njihovi najmiliji obolijevaju i to je ono što ne žele prihvatiti.

Na ovaj način žele ukazati na dugogodišnji problem protiv načina odlaganja smeća i posljedica koje deponija “Smiljevići” ima na stanovnike koji žive u blizini.

Kako su poručili tokom protesta, traže hitno izdvajanje novca iz budžeta Kantona Sarajevo za sve potrebne radove na sanaciji deponije.

Građani pojašnjavaju da ukoliko im niko ne odgovori pozitivno na zahtjeve za 15 dana blokirat će rad deponije.

Adisa Vejo, jedan od organizatora mirnih protesta kazala je da je očekivala veći broj građana te podršku mještana koji ne žive u blizini deponije.

– Okupili smo se samo kao upozorenje pred blokadu deponije. Deponija mora raditi na sanitaran način, da ne pravi nikome smetnju. Dugo godina je ovaj problem prisutan i nadam se da će Vlada napokon imati sluha – kazala je Vejo.

Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija” također je pružio podršku mještanima Zabrđa u ovoj borbi.

– Problem deponije je jako lako riješiti. Ona je bila uređena, međutim u posljednim godinama funkcije deponije su polako ugašene. Novca nije dovoljno, a najžalosnije je što niko ne ulaže u deponiju – istakao je Podić.

Mještani su se razočarani razišli sa mirnih protesta jer, kako kažu, nadali su se podršci nadležnih iz Općine Novi Grad tako i mnogih koji su da sada davali obećanja.

– Živim ovdje više od 40 godina. Po medijima lažu da nešto čine po ovom pitanju, međutim ništa ne rade. Mogli su nam se obratiti barem iz preduzeća “Rad”. Bruka i sramota – kazala je Selima Adilović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79