Mirza Gačanin prijeti novinaru Žurnala: Potraživat će ga po kanalima!

Znam da nisi ti, da je onaj drugi idiot. Ali eto koje budalaštine i laži se pišu. Čuj, mene neko potražuje. Ja, evo, završavam krov od zgrade i koja to policija mene potražuje? Neka, neka, doći će i mojih pet minuta, pa će i njega potraživati po kanalima, j…. li mu dijete mu j…. u usta – kazao je Mirza Gačanin u videoporuci koju je poslao novinaru Miralemu.

Redakciji Žurnala snimak je proslijedio Denis Stojnić, koji je, prema policijskim informacijama, jedan od članova ovog narkokartela.

Ljut i iznerviran

Žurnal je više puta objavljivao da je kartel Tito i Dino, prema procjenama DEA-e, među 50 najvećih narkokartela na svijetu. Na čelu grupe je Edin Gačanin, bh. državljanin koji je godinama živio u Holandiji, a u posljednje vrijeme kartelom upravlja iz Dubaija, gdje radi zajedno s poznatim holandskim zločincem Ridouanom Taghijem, koji se dovodi u vezu s nekoliko ubistava.

Mirza Gačanin je dio ovog kartela i holandsko pravosuđe ga sumnjiči za pranje više miliona eura. On je stric Edina Gačanina i, prema dokumentaciji više policijskih i pravosudnih agencija, sumnja se da Mirza pere novac koji je nezakonito zarađen prodajom kokaina. Dio novca je ulagao u BiH, a na osnovu zamolbe holandskog pravosuđa u julu ove godine su vršeni pretresi njegovih objekata u Sarajevu. Gačanin samo u Bredi posjeduje desetak nekretnina vrijednih najmanje 4 miliona eura.

Nakon što je Žurnal objavio detalje o ovom kartelu, uključili su se i novinari iz Holandije koji su prije pet dana objavili našu priču. U tekstovima i dokumentima koje je redakcija Žurnala ustupila kolegama iz Holandije detaljno su obrazloženi i poslovi Mirze Gačanina, koji je, nakon naših tekstova, kazao da će novinara koji je pisao o njemu “potraživati u kanalu”.

– Jesam se snimao. To je bilo prvi put ono kad si pisao o meni. Pišeš laži i time uništavaš moj život. Nisam ti prijetio. Jesam bio ljut i iznerviran i poslao sam to Miralemu i to je to – kazao je Mirza Gačanin u novoj audioporuci koju je poslao novinaru Žurnala.

Podsjećamo, na snimku koji je poslao drugim kolegama Gačanin je kazao da će “doći i njegovih pet minuta te da će onog koji je pisao potraživati po kanalima”.

Ubistva advokata i novinara

Žurnal je u proteklom periodu objavio dokumente holandskog tužilaštva iz Brede u kojima je navedeno da je Mirza Gačanin dio kartela Tito i Dino, kojim rukovodi Edin Gačanin.

U dokumentima SIPA-e i holandske policije je, pak, navedeno da je ovaj kartel povezan i s Ridouanom Taghijem, marokanskim mafijašem koji je osumnjičen za nekoliko ubistava. Posljednja u nizu njegovih žrtava je bio Derk Virsum, holandski advokat koji je zastupao zaštićenog svjedoka protiv Ridouana Taghija i njegove kriminalne skupine. Virsum je ubijen u septembru ove godine.

Ova grupa se dovodi u vezu i s ubistvom holandskog novinara Martina Koka, koji je pisao o mafiji u toj zemlji. Taghi se trenutno nalazi u Dubaiju, gdje boravi i Edin Gačanin, šef kartela Tito i Dino. Prema informacijama DEA-e, kartel se može dovesti u vezu sa zapljenom najmanje 14 tona kokaina, vrijednog oko tri milijarde eura. Edin Gačanin je, kako smo već naveli, prvi rođak Mirze Gačanina, kojeg i holandsko i bh. pravosuđe sumnjiči za pranje najmanje četiri miliona eura. Dio novca prali su i sarajevski biznismeni poput Alema Hodovića i Gordana Memije. SIPA je ranije prijavila Hodovića i Memiju zbog pranja više miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79