Mirzu G. i Rositu holandska policija jutros pokupila iz kreveta

Mirzu G. i Rositu holandska policija jutros pokupila iz kreveta


Hapšenja i pretresi nastavak su policijske akcije iz jula 2019. u kojoj je izvršeno više od dvadeset pretresa u Holandiji, BiH, Španiji, Belgiji i Sloveniji

Policija je jutros u holandskoj Bredi digla iz kreveta dvoje osumnjičenih u velikoj međunarodnoj istrazi vezanoj za pranje novca.

Kako javlja bndestem.nl radi se o Mirzi G. iz Bosne i Hercegovine i njegovoj supruga Rositi van den D. iz Holandije.

Prema istom izvoru Mirza i Rosita uhapšeni su u njihovom domu na Oleanderstraatu.

Hapšenja i pretresi nastavak su policijske akcije iz jula 2019. u kojoj je izvršeno više od dvadeset pretresa u Holandiji, BiH, Španiji, Belgiji i Sloveniji.

U Holandiji se akcija usredotočila na nekretnine i firme u vlasništvu sumnjivog para ili njihovih povezanih firmi, uključujući galeriju Puro Arte na Haagdijku i kuće na Slingerwegu, Blauwtjesu i Oleanderstraaut.

Skupi automobili, uključujući “ferrari”, “hummer” i “porsche”, zaplijenjeni su u Holandiji i BiH, navodi isti izvor.

Kartel Tito i Dino

Holandski medij podsjeća na pisanje portala Žurnal.info da osumnjičeni iz Brede, porijeklom iz BiH, radi za međunarodnu kokainsku bandu s Balkana, takozvani kartel “Tito i Dino”. Vođa kartela Edin G., rođak je uhapšenog iz Brede. Navode i da je “moćna zločinačka organizacija jedan od pet takozvanih balkanskih kartela koji, prema podacima Interpola, kontrolišu 80 posto trgovine kokainom između Perua i Evrope”. Proteklih godina presretnuto je 14 tona kokaina, što policija pripisuje kartelu Tito i Dino. Prema američkim službama, kartel je između ostalog sarađivao i s Ridouan Taghijem.

Skupe cipele

U ponedjeljak ujutro zaplijenjeno je nekoliko hiljada eura tokom pretresa na Oleanderstraatu, skupa dizajnerska odjeća koja uključuje više od trideset pari cipela i skupocjenog nakita, uključujući luksuzne satove, izvijestila je policija.

Ovaj medij podsjeća na dokumente koje su objavili bosanski mediji, na osnovu kojih policija vjeruje da osumnjičeni Mirza G. navodno, kupuje i održava svoju imovinu novcem kartela. Ukupno je kupljeno nekretnina u vrijednosti od 2,5 miliona eura.

Njegov advokat Haroon Raza rekao je u odgovoru prošle godine da Mirza G. nema nikakve veze s kartelom Tito i Dino ili kriminalcima poput Taghija.

– Nekretnine su legalno kupljene. On učestvuje u istrazi i nada se da će se sve riješiti što je prije moguće kako bi mogao dokazati svoju nevinost – rekao je tada Raza.

Prošle godine u oktobru objavljen je snimak na kojem Mirza Gačanin poručie novinaru Žurnala da će “i njega potraživat po kanalima”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija