Misterij krvavog džempera Alise Mutap: Šta je skrivio uhapšeni policajac Josip Barić?

U Sarajevu je jučer uhapšen policajac MUP-a Kantona Sarajevo Josip Barić.

Njega je uhapsila SIPA po nalogu Tužilaštva BiH, a sve zbog istrage koju vodi u slučaju “Dženan Memić”.

Jučer smo podsjetili da se radi o, u najmanju ruku problematičnom policajacu koji je na različite načine bio upetljan u niz slučajeva koji su se istraživali.

On je jedan od 50 policijskih službenika protiv kojih je otac Muriz Memić podnio krivičnu prijavu, a Barićeva uloga u slučaju “Dženan Memić” je zanimljiva iz više uglova.

Kako nam je rečeno sumnja se da je Barić prikrivao određene dokaze i da je davao različite iskaze čime je istragu u slučaju “Memić” skrenuo u drugom pravcu.

Naime, Barić je prvi koji je saslušao Alisu Mutap, jedinog svjedoka iz tragične noći. U tom kontekstu, Berić je trebao odnosno morao izuzeti sve predmete koji bi mogli pomoći u istrazi, među kojima je bio i krvavi džemper koji je Mutap nosila. Berić to navodno nije učinio, a razlozi su nepoznati.

On je sačinio dvije službene zabilješke koje su potpuno različite.

“On je davao lažne iskaze i istragu je odveo u pogrešnom smjeru. Taj isti policijski službenik je saslušan 2016. Tada je rekao da mu je Alisa Mutap rekla da nju i Dženana 100 posto nije udarilo vozilo. Da li je on rekao tužiocima ono što mu je rekla Alisa Mutap, jer je isprva tvrdila da su napadnuti od strane osobe koja je bila skrivena iza drveta. Sada se vodi se istraga o istrazi. Odgovorno tvrdim da je u ovom slučaju i u slučaju Davida Dragičevića u pitanju sistemska korupcija”, rekao je danas Ifet Feraget, advokat porodice Memić za BHRT.

Feraget je dodao da Barić nije uopće mogao ispuniti uvjete da bude istražitelj.

Raport je jučer podsjetio na ostale sumnjive slučajeve u kojima je Berić učestvovao.

Prvi je slučaj “Sanjin Sefić”. Naime, tadašnji komesar Vahid Ćosić je tvrdio da Barić nije bio na licu mjesta kada je Sefić autom pokosio dvije djevojke na pješačkom prelazu, dok je Barić u Tužilaštvu KS kazao da jeste i to je zapisano u službenoj zabilješci.

Tu je i slučaj “Komesarov sin”. Komesarov sin je također imao saobraćajnu nesreću, a prema izvještaju Nezavisnog odbora policajcu MUP-a KS su učestvovali u uviđaju. I u ovom slučaju Barić je davao potpuno različite izjave u poređenju sa drugim službenicima piše Raport.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79