“Misterija” Bloka 7 vrijednog 1,5 milijardi KM: EPBiH završila pripremne radove, Kinezi traže izmjene ugovora

Pompezno najavljivan početak izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla vrijedan 1,5 milijardi KM čije bi radove izvodili Kinezi još je na čekanju.

Da li je Vlada FBIH odustala od projekta Blok 7 u TE Tuzla? Odgovor smo pokušali saznati u Vladi Federacije BiH, preciznije u nadležnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije (FMERI).

– Vlada Federacije BiH zajedno sa JP Elektroprivreda BiH ulaže dodatne napore da se razriješi pitanje održivosti postojećeg EPC Ugovora o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla, te se trenutno ne mogu prejudiciratl buduće odluke u vezi s projektom Blok 7 u TE Tuzla – odgovorili su nam u Ministarstvu.

Kineski partner navodno traži reviziju ugovora koji je prošao kroz bh. institucije. Kakav je Vaš stav o zahtjevu Kineza?

– Konzorcij kineskih kompanija nije tražio reviziju, nego izmjenu ugovora u dijelu koji se odnosi na podizvođače. Prema EPC Ugovoru, General Elektric je nominovan kao glavni podizvođač za kotao, turbinu i generator.

U međuvremenu je General Electric poslao obavijest da napušta djelatnost proizvodnje novih objekata za proizvodnju električne energije na ugalj. S ovim je upoznata Vlada FBiH koja je informaciju proslijedila Parlamentu FBiH – kažu u FMERI-ju.

Postoji li plan B ukoliko Kinezi odustanu od posla?

– Svaki ugovor sadrži uredbe koje se tiču njegovog zaključivanja, efektivnosti, provedbe i eventualnog raskida. U ovom trenutku prerano je govoriti o raskidu ugovora, sve strane trude se da se Ugovor realizuje – istakli su.

EPBiH je okončala sve pripremne radove u koje je uložila značajan višemilionski iznos.

– Svi pripremni radovi su završeni 15. januara ove godine. Ukupno je u njih investirano 18 miliona KM – naglasili su u odgovoru koje potpisuje ministar Nermin Džindić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79