Misterija Helezovih dronova: Nedostatak informacija ostavlja pitanja bez odgovora

Nakon izjave ministra odbrane BiH, Zukana Heleza, o pokretanju proizvodnje dronova kamikaza, javnost je s velikim zanimanjem pratila razvoj situacije.

No, nakon isteka najavljenih 15 dana, nema nikakvih naznaka o proizvodnji ili dostupnosti ovih letjelica. Helezova najava izazvala je mnoštvo pitanja i sumnji, budući da nema konkretnih tragova koji bi potvrdili realizaciju projekta.

Nezavisne novine su pokušale saznati više o ovom projektu, ali su nailazile na slijeganje ramenima u institucijama koje su kontaktirale. Izjave o nevjerici ukazuju na nedostatak informacija u vezi s ovim poslom. Iako je jedan izvor sugerirao da Helez možda nije mislio na borbene dronove, već na one obične, Helezova izjava bila je jasna u vezi s namjerom ulaska u namjensku industriju.

Ðuro Kozar, vojnopolitički analitičar, istražio je situaciju nakon Helezove izjave i zaključio da od toga nema ništa. Kozar je istaknuo da za proizvodnju borbenih dronova treba posebna dozvola s državnog nivoa, koju nitko nije tražio ni dobio. Prema Kozarovim riječima, nema nikakvih dokaza da je iko započeo proizvodnju borbenih dronova.

Ovu tvrdnju potvrdili su i nadležni u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za istoimeni portal. Navode da svaka proizvodnja vojne opreme, uključujući i dronove namijenjene vojnoj upotrebi, mora biti registrirana u njihovom ministarstvu, s potrebnom izvoznom dozvolom. Nadalje, iz Ministarstva su istaknuli da nisu zaprimili zahtjeve niti izdali dozvole za izvoz ovakve vrste robe, što ukazuje na nepostojanje stvarnih koraka u proizvodnji dronova kamikaza.

Tako, iako su Helezove izjave izazvale znatiželju, čini se da su dronovi kamikaza ostali samo u sferi izjava, bez stvarnih dokaza o njihovoj proizvodnji ili dostupnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79