BiH Misterija kamenih kugli u Zavidovićima: Niko ne zna kako su nastale, ljudi...

Misterija kamenih kugli u Zavidovićima: Niko ne zna kako su nastale, ljudi dolaze iz njih crpiti energiju

Zavidovići se mogu pohvaliti nečim što postoji na još vrlo malo lokacija u svijetu – kamenim kuglama savršenog oblika. 

Nalazište ovih kamenih tvorevina u Zavidovićima ne samo da je najveće u Evropi, već je i među najmisterioznijim lokacijama u cijeloj Bosni i Hercegovini. Njihova precizna simetrija i oblik, zbog kojeg izgledaju kao da su umjetno stvorene, postavljaju pitanje kako su kugle nastale i dospjele do ovog mjesta.

Najveća kugla u Evropi

Kugle se nalaze se uz potok, duboko u šumi i okružene bujnom prirodom. Već godinama zaokupljaju pažnju arheologa diljem svijeta. Slični fenomeni postoje i na drugim mjestima u svijetu, poput Meksika, Kostarike i Južne Amerike. U našem okruženju pronađene su i na sjeveru Albanije, u Sandžaku, u selu Kremna na zapadu Srbije, te u Dalmatinskoj zagori kod Šibenika i još nekim mjestima u Dalmaciji.

U Bosni i Hercegovini kamene kugle pronađene su na čak 20 lokacija. Na području općine Zavidovići ih ima najviše i to na 11 lokacija s oko 60 kugli, a naselje Grab-Mećevići najveće je nalazište u Evropi. Druga lokacija je mjesto Podubravlje u kojem je 2016. otkopana najveća kamena kugla u Evropi, a možda i u svijetu, teška čak 37 tona.

Teorije i nagađanja

Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju objasniti kako su ove kugle nastale.

Neki vjeruju da su ostaci meteorita, drugi sugeriraju da su formirane tokom povlačenja glečera, a neki da su ih stvorile drevne civilizacije. Jedna od tih teorija kaže da su na području Balkana postojale razvijene civilizacije koje su oblikovale ove kugle, ali nije poznato koja im je bila svrha.

Većina naučnika se, pak, slaže da su nastale prirodnim putem.

Kriju ljekovite moći?

Osim zbog svoje zagonetne prirode, bosanske kugle privlače i posjetitelje u potrazi za boljim zdravljem i vitalnošću. Mještani pričaju o bolesnim ljudima koji su posjetili ovo mjesto, a zatim otišli osjećajući se mnogo bolje. Kažu i da su zabilježeni slučajevi parova koji su godinama pokušavali imati djecu i koji su, nakon boravka na ovom mističnom mjestu, postali roditelji. Zanimljiv je podatak i da su mještani ovog kraja prilično zdravi i dugovječni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM