“Misterija” sadržaja Programa reformi BiH: Bit će onako kako veliki kažu

Trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine saglasni su da u Programu reformi nema tajni, gubitnika ni dobitnika

Program reformi Bosne i Hercegovine, koji su usaglasili članovi Predsjedništva BiH, biće upućen u sjedište NATO-a u Briselu, dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi izbor Vijeća ministara.

Do tada, dokument neće biti dostupan javnosti, potvrdili su danas članovi Predsjedništva BiH. Dodik kaže i da će dokument prvo u Narodnu skuštinu RS, pa u Brisel.

Trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine saglasni su da u Programu reformi nema tajni, gubitnika ni dobitnika, javlja BHRT.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da jednostavno nije u redu da dokument koji je pripremljen za sjedište NATO-a, a pri tome se ne zna kada će biti poslan u Brisel, cirkuliše u javnosti. Plan je napravljen, rekao je Komšić, da odblokira NATO put Bosne i Hercegovine.

“Taj dokument ima sve oblasti koje zahtijeva MAP. Drugačije se zove, to jeste tačno. Po meni je realno postavljen, nije pretenciozan na način da smo u njemu napisali sve ono što treba, a zapravo ne možemo da izvršimo”, kaže Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je da nikakva odluka u vezi sa članstvom u NATO-u nije donesena i da je u ovom dokumentu obezbijeđen maksimum, što se tiče Republike Srpske. Dodik je rekao da ne zna kada će i hoće li uopšte biti izabrano novo Vijeće ministara BiH, otkrivajući dio sadržaja dokumenta.

“Tamo ne piše da je ANP, nema nijedne riječi o MAP-u, kaže da proces ne prejudicira članstvo, a ako ne prejudicira članstvo, onda ne prejudicira ni put u članstvo. To govori o tome da ta odluka nije donesena”, tvrdi Dodik.

Dodik kaže i da će prije slanja dokumenta u Brisel biti održana sjednica Narodne Skupštine RS. Drugi član Predsjedništva Šefik Džaferović osporio je sve rasprave o ovom dokumentu, jer ustavno pravo na ovaj dokument ima samo Predsjedništvo BiH.

“Mi smo donijeli odluku na Predsjedništvu da se Program reformi dostavi putem naše Stalne misije pri NATO savezu u Briselu. To će tako biti urađeno, bez obzira hoće li ili neće neko unutar Bosne i Hercegovine u međuvremenu raspravljati na tu temu.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović u današnjem saopštenju za medije zatražio je da se ovaj dokument objavi javnosti jer je, kako je rekao, riječ o ozbiljnoj stvari o kojoj odluku ne može donositi bilo koji pojedinac nego institucije. Šarović je u istom saopštenju rekao da od Milorada Dodika nije dobio Plan reformi reagujući na njegovu raniju izjavu.

“To nije ni tajni dokument. Mnogi važni ljudi , čak i iz opozicije imaju taj dokument, ja sam im poslao, a oni sada prave atmosferu oko toga”, kazao je tada Dodik.

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci Duško Vejnović smatra da је cijela priča ispolitizovana

“Narodi u Bosni i Hercegovini i Srbiji ne treba da pate sa nekim isključivostima. Veliki će se dogovoriti i kako se oni dogovore sa BiH i Srbijom, tako će biti”, smatra Vejnović.

Prеdsjedništvo Bosne i Hercegovine je 10. juna 2009. usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo, a zahtjev je službeno uručen 2. oktobra 2009. godine.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79