Misterija traje: O rupi u Velikom parku trenutno se pišu dva projekta

Početkom decembra 2018. godine radnici građevinske firme “Sela” ogradili su prostor oko pukotine u zemlji koja se, za sada iz nepoznatih razloga, pojavila u sarajevskom Velikom parku pored pješačke staze.

Otvor je bio širok jedan i dubok sedam metara, te predstavlja veliku opasnost za prolaznike. Pošto se još ništa nije uradilo na sanaciji rupe, ona se širi, procjena je načelnika Centra, Nedžada Ajnadžića.

– Očekujem od Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, s obzirom na to da je on nadležan za zaštitu Velikog parka, da nam ponudi elaborat sanacije rupe. Rupa se u značajnim dimenzijama povećala i još se posmatra – izjavio je ranije Ajnadžić.

To je sve što se do sada saznalo o velikoj rupi u Velikom parku koja se nalazi na teritoriji općine Centar. Pošto je samo ograđena i ništa više do sada se nije učinilo, nastavljaju se nagađanja na društvenim mrežama o tome kako je nastala, piše Faktor.

A šta je do sada preduzeto da se ovaj problem riješi? U Općini Centar rekli su nam da se obratimo Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa.

– Dok Zavod ne da svoje mišljenje, a i Građevinski fakultet, Općina ne može ništa učiniti – kaže Safet Huremović, glasnogovornik Općine Centar.

Direktor Zavoda Nervin Dacić kazao je za Faktor da iz Općine Centar ne mogu prebacivati odgovornost na Zavod, jer oni samo daju smjernice šta se treba uraditi u Velikom parku.

– Obaveza Zavoda je da damo svoje mišljenje o nišanima i stablima koji se nalaze u Velikom parku, jer su pod zaštitom države. Sve ostalo oko rupe treba da uradi Općina Centar i ne bih da ulazim u njihove nadležnosti. Naš je zadatak da uradimo projekat kako je nastala rupa u Velikom parku, odnosno da se otkrije uzrok nastanka rupe i da se kaže šta dalje treba raditi – kaže Dacić.

Kako Dacić tvrdi, Zavod je krenuo u realizaciju projekta u saradnji sa Građevinskim fakultetom u Sarajevu.

– Dva su projekta u pitanju, prvi je koji Zavod treba da napravi kako je nastala rupa, a drugi projekat odnosi se na sanaciju rupe, koji treba da napravi Građevinski fakultet. Mi kada završimo svoj projekat proslijedit ćemo ga Općini Centar u kojem će pisati kako da se sanira i oni treba da urade svoj dio posla. Zamolio bih građane za strpljenje još tridesetak dana da Građevinski fakultet uradi svoj dio projekta, a u međuvremenu da ne prilaze dubokom otvoru u Velikom parku – pojasnio je Dacić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79