MISTERIOZNI NESTANCI U SLUČAJU ZADRUGA: Iz optužnice isparili SDA, Hamed Ramić, Mirza Čelik, Mirsad Berberović…

Umjesto faktografije, javnosti su ponudili fotografiju. Optužnica do plafona, tri hiljade stranica, dva tužitelja, trideset i dvije optužene osobe, četiri optužene kompanije je ono što bi, valjda, trebalo da simbolizira predani rad Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u predmetu Zadruga.

Ali baš tim floskulama, propraćenim fotografijom optužnice, glavna sarajevska kantonalna tužiteljica Dalida Burzić pokušava da prikrije ključnu stvar – iz optužnice u predmetu Zadruga misteriozno su nestali najmoćniji i najbitniji akteri ovog slučaja, piše Žurnal.

„Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS u predmetu „Zadruga“ protiv 32 osobe i četiri firme“, glasi saopćenje za javnost upućeno medijima iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice.

Zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca optuženi su Enisa Đalić, Sanel Đalić, Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Leading“, i „Eslider“.

Tu su i posrednici Husein Borišić, Hasan Lojo, Amela Lojo, Šaćir Suljić, Alija Prašović, Srđan Badrov, Ibrahim Karavdić, Samira Kušljugić te Selver Geko i njegova firma „Anadi“ i Adnan Karahasan i firma „Simp-company“. Za zloupotrebu položaja ili ovlasti optuženi su Milan Bralović i Maja Bralović-Smith, Saliha i Fahrudin Dervišević, Hadis Kustura, Ali Kadrić, Nihad Bilić, Alija Velagić, Gabrijel Delić, Senad Biberović, Omar Lačević, Alija Gadžo, Ejub Fako, Hajrudin Vlajčić, Dubravka Vukadin, Zijad Okanović, Melika Nezirovac, Danijel Burazorović i Azra Fajić. Tu završava spisak optuženika. Stoga ćemo se kratko vratiti u blisku prošlost.

KO SU NESTALI

Hamed Ramić vlasnik je kompanije Euroasfalt. Bio je finansijer SDP-a i SDA. Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, u svojstvu osumnjičenog u predmetu Zadruga Ramić je ispitan 15. februara 2018. godine. Osumnjičeni je radnike plaćao kešom kako bi izbjegao plaćanje poreza. Sve transakcije obavio je preko Zadruge, a prema spisu Tužilaštva Kantona Sarajevo, osumnjičen je da je oprao oko 800 hiljada maraka. No, njegovog imena nema u optužnici. Istina, glavna kantonalna tužiteljica još ljetos se sastajala sa Ramićevim braniteljima u vezi spisa Zadruga.

Mirsad Berberović vlasnik je i direktor kompanije Bihexo. Poznatiji je kao zet porodice Izetbegović. I on je, u svojstvu osumnjičenog, ispitan sredinom februara prošle godine, kada su mu određene i mjere zabrane. Osumnjičenje za pranje 200 hiljada maraka. Nije optužen.

Mirza Čelik dugogodišnji je kadar SDA. Prije nego je stupio na dužnost u Skupštinu Kantona Sarajevo, bio je odgovorno lice u porodičnoj kompaniji „Telefongradnja“. Krajem februara 2018. godine ispitan je u svojstvu osumnjičenog. Nije optužen.

Ramiz Duraković je direktor JP „Lokom“ Novi Grad. Jedan je od najodanijih kadrova načelnika Semira Efendića. U okviru akcije Zadruga hapšen je 25. januara 2018. godine, kada mu je određeni jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca. Nije optužen.

Stranka demokratske akcije (SDA), kao pravno lice, također je pod istragom u predmetu Zadruga. Sumnja se da su, preko agencija za zapošljavanje oprali oko 50 hiljada maraka. O njihovim sumnjivim transakcijama pisali su i revizori Centralne izborne komisijeBiH. Ipak, SDA nije optužena.

Optužnicom nisu obuhvaćeni ni osumnjičeni čelnici kompanije Atlant BiH, ASA grupacija, Sarajevoputevi…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79