Mjere do 1. februara: Evo šta je sve zabranjeno narednih 15 dana u RS-u

Štab za vanredne situacije RS održao je danas sjednicu kojom je predsjedavao komandant Štaba Radovan Višković, a na kojoj je produženo važenje ranije donešenih mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa do 1. februara.

Zaključkom o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u RS u narednih 15 dana zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica odnosno svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode.

Zaključkom se obavezuju građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

“Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava JZU Institut za javno zdravstvo RS za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja”, navodi se u saopćenju iz Vlade RS.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U narednih 15 dana i dalje je ogranično radno vrijeme u periodu od 06 do 22 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost, kao i priređivačima igara na sreću, a od 22 do 06 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

“Do 1. februara u periodu od 22 do 06 časova, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima”, navodi se u saopštenju i dodaje da su dozvoljene takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Štab za vanredne situacije, a shodno mišljenju JZU Univerzitetski klinički centar RS-a i bolnica, prihvatio je donaciju 3.756 pulsnih oksimetara i 18 mašina za pružanje kontinuiranog pozitivnog pritiska u disajnim putevima (CPAP), potrebnih za dijagnostikovanje i liječenje oboljelih od COVID-19 koje donira Svjetska zdravstvena organizacija u BiH Republici Srpskoj. Za realizaciju ove donacije u skladu sa propisanim procedurama zaduženo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79