Mjesec dana pritvora zbog teških povreda, iznude i bacanja eksplozivne naprave na kuću u Mostaru

Mjesec dana pritvora zbog teških povreda, iznude i bacanja eksplozivne naprave na kuću u Mostaru


Općinski sud u Mostaru je, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar, odredio pritvor u trajanju od najduže jednog mjeseca Alminu Raoniću (1999.) iz Općine Novi Grad Sarajevo. Razlog za pritvor leži u osnovanoj sumnji da je Raonić sudjelovao u kaznenom udruživanju radi počinjenja niza teških kaznenih djela.

Osumnjičeni se tereti za udruživanje s grupom ljudi, među kojima je i Dž. O. iz Hadžića, s ciljem činjenja kaznenih djela poput “Izazivanje opće opasnosti”, “Teška tjelesna ozljeda”, “Iznuda” i “Ugrožavanje sigurnosti” prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine. Navedena djela navodno su počinjena u razdoblju od 29. oktobra 2023. do 25. novembra 2023. godine.

Prema optužbama, Raonić i njegova grupa su prijetili i napadali I. Č. iz Mostara s namjerom da iznude novčani iznos. Oštećenom su upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo, a fizički ga napadali. Incidenti su kulminirali bacanjem eksplozivne naprave ispred kuće oštećenog, stvarajući prijetnju po njegovu sigurnost i sigurnost članova njegove porodice.

Općinski sud u Mostaru je odlučio da je pritvor opravdan i utemeljen s obzirom na posebne okolnosti koje sugeriraju da bi osumnjičeni mogao ometati kazneni postupak, utjecati na svjedoke ili ponoviti kaznena djela. Kazne za navedena djela mogu doseći do tri godine zatvora ili čak više.

Kantonalno tužilaštvo, u saradnji s Federalnom upravom policije (FUP), nastavlja provoditi istragu kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti vezane uz počinjena kaznena djela te identificirali sve sudionike u ovom slučaju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija