MJEŠTANI BREKOVICE KOD BIHAĆA: NISMO NEHUMANI I NEMAMO NIŠTA PROTIV DJECE MIGRANATA

Prema riječima predsjednika MZ Brekovica Seada Ćehića, još uvijek ne znaju kada će djeca migranti krenuti u OŠ Brekovica jer to treba odlučiti Ministarstvo obrazovanja USK. Naglašava kako je došlo do nesporazuma između inicijatora prijedloga da djeca migranti krenu u njihovu školu i roditelja i mještana, ali da su predstavljeni u najgorem svjetlu, što nije tako.“Samo malom broju roditelja je bez ikakvog objašnjenja prezentirana odluka da će djeca migranti iz Hotela Sedra pohađati nastavu u našoj osnovnoj školi jer im je ona najbliža, što nije istina. Problem je što uvjeti u ovoj školi nisu dobri ni za našu djecu. Već godinama nije riješeno pitanje sanitarnog čvora i kanalizacije, a okolo nema ograde, iako se nekoliko metara od škole nalazi provalija duboka 150 metara, koja je već odnijela jedan mladi život”, rekao nam je Ćehić.

Kaže kako su mještani ljuti jer niko ne želi odgovoriti na njihova pitanja, a Savjetu mjesne zajednice je rečeno da ne možemo učestvovati u pregovorima jer nemamo ovlast. Ćehić smatra da je to pogrešno jer su njih izabrali upravo mještani.

“Samo su htjeli pitati po čemu je naša škola uslovna. Prostor oko škole je opasan i za odrasle, a ne za djecu. Nekoliko metara od škole postavljeni su repetitori bez saglasnosti mještana. Niko nam nikada nije odgovorio da li tih 20 repetitora zrači i kako utječe na naš izvor vode. Škola nema ni salu za tjelesni odgoj. Gradi se od 2008. godine i nikada nije napravljena”, kazao je Ćehić.

Istakao je kako je i cesta koju su sami napravili neuvjetna za velike autobuse kojima bi se djeca migranti trebali dovoziiti u školu. Također, kaže kako su sve od cesta, preko telefonskih linija do vodovoda uradili sami pa se pitaju zbog čega ih vlasti ignorišu i predstavljaju kao nehumane.

“Poštovat ćemo svakog dobronamjernog gosta i djecu iz Sedre i svih centara, ali zdravlje i sigurnost naših mještana moraju biti na prvom mjestu. Institucije, od općine pa naviše, su zakazale i mještani im više ne vjeruju. Traže samo razgovor, a neki koriste djecu migrante za lične interese i nanošenje štete Brekovici. Ljudi su povrijeđeni i razočarani”, kazao je Ćehić.

Kako nam je ranije rekao gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, 51 dijete išlo bi u ovu školu, a bila bi formirana dva odjeljenja za djecu migrante.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79