Mještani Kruščice poručili da neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrane

Uz ocjenu da su mini hidroelektrane recept za uništavanje okoliša, predsjednik Udruge “Eko akcija” iz Sarajeva Anes Podić kazao je novinarima da se postavlja pitanje zašto se izbjegavaju javne rasprave koje su zakonska obaveza

Mještani naselja Kruščica, u blizini Viteza, najavili su da su spremni i na nove proteste, nakon što su investitori objavili da ne odustaju od izgradnje mini hidorelektrane na rijeci Kruščici.

U organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona (SBK), u Travniku je u srijedu održana rasprava o izdavanju okolišne dozvole za mini hidroelektranu “Kruščica 1”, čiji investitor je kompanija “Genaa” d.o.o. iz Viteza.

Predsjednica Mjesne zajednice Kruščica Tahira Tibold podsjetila je da su prethodnih godina dodijeljene koncesije za izgradnju dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, zbog čega su mještani, uz proteste tokom 2017. i 2018. godine, započeli i pravni proces.

– Oni sada počinju sve iz početka, jer im je sud poništio urbanističku, građevinsku i okolišnu dozvolu. Oni ne odustaju i idu dalje, ali ne odustajemo ni mi i nećemo im dati da prođu. Voda je nama život, a oni je uzimaju – kazala je Tibold novinarima.

Direktorica firme “Genaa” d.o.o. Vitez Adisa Balić potvrdila je novinarima da ova kompanija ne odustaje od izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, ističući da ona neće naštetiti okolišu.

– Mi nemamo drugu opciju, jer smo već uplatili avans izvođaču radova i trpimo ogromne gubitke zbog odlaganja. Neće tu biti nikakve štete po okoliš i to pokazuju brojni elaborati, a postavila sam pitanje i predstavnicima mještana koji izvori energije su im ekološki prihvatljivi, ukoliko ne ovi iz obnovljivih izvora energije – kazala je Balić.

Ishod rasprave u Travniku, grupa mještana Kruščice čekala je ispred zgrade resornog kantonalnog Ministarstva, dok ih je na sastanku predstavljao advokat, te eksperti i predstavnici eko udruga.

Uz ocjenu da su mini hidroelektrane recept za uništavanje okoliša, predsjednik Udruge “Eko akcija” iz Sarajeva Anes Podić kazao je novinarima da se postavlja pitanje zašto se izbjegavaju javne rasprave koje su zakonska obaveza.

– Ovo je bio jedinstven primjer gdje se održava nekakva usmena rasprava, a da nisu pozvane žene iz Kruščice, nego njihov advokat koji je imao pravo delegirati dva stručnjaka. Izgleda da ovaj kanton pokušava izbjeći zakonske odredbe i Konvenciju po kojoj javnost mora biti uključena od ranih faza postupka. Ovdje toga nema i izgovor je korona virus, a ja sam u toj prostoriji bio jedini koji nosi masku – kazao je Podić za Fokus.

Prema podacima Koalicije za zaštitu rijeka, koja okuplja nekoliko bh. organizacija za zaštitu okoliša, u BiH je do sada izgrađeno 106 malih hidroelektrana, dok je planirana izgradnji dodatnih 340.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79