Mještani obnavljaju džamiju iz 17. vijeka

Mještani naselja Stijena, nadomak Cazina, započeli su građevinske radove na rekonstrukciji jedne od najstarijih džamija koje su izgrađene na području Unsko-sanskog kantona, a nalazi se u tom mjestu.

Ovaj vjerski objekat smješten je u sklopu srednjovjekovne tvrđave Bijela stijena, a smatra se da je izgrađen u vrijeme Osmanlija, još u 17. vijeku.

Inače, džamija se nalazi u registru spomenika od kulturne važnosti za državu i u evidenciji je Zavoda za zaštitu kulturnoistorijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Prema riječima mještanina Esada Topalovića, jednog od organizatora pomenute akcije, džamija je godinama bila u vrlo lošem stanju, a čekana je intervencija nadležnih institucija kako bi se zaustavilo njeno propadanje.

S obzirom na to da je godinama to izostajalo, mještani su odlučili da se samoorganizuju i samostalno pokrenu građevinske radove kako bi objektu vratili nekadašnji izgled.

Topalović kaže kako će u sklopu radova biti zamijenjena i dotrajala drvena munara, a namjera mještana je da ovaj vjerski objekat privedu namjeni kako bi se u njemu mogli obavljati obredi, što do sada nije bio slučaj.

Objekat je građen od klesanih kamenih kvadara neravne površine i u prošlosti je u više navrata rekonstruisan i obnavljan, a posljednji put bilo je to davne 1956. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79