Mještani sela Hotovlje kod Konjica i dalje odsječeni od svijeta: Skrivali se u džamiji

 

Mještani sela Hotovlje kod Konjica ušli su u još jednu noć bez struje i potpuno odsječeni od civilizacije, jer su klizište i bujice vode toliko devastirali saobraćajnu komunikaciju do tog sela da će trebati nekoliko dana za sanaciju, potvrđeno je za Klix.ba.

Sekretar civilne zaštite Općine Konjic Haris Hondo za naš portal kaže da regionalni put prema Kalinoviku nije uspio deblokirati usprkos pokušajima jer se radi o dionici od nekoliko kilometara.

“U mjestu Dindol iznad mosta na rijeci je bujica odnijela kompletnu cestu na nekoliko desetina metara, tako da ta saobraćajnica neće biti riješena do daljnjega. Postoji mogućnost samo da se od Kalinovika dođe do ljudi koji su u Hotovlju i da se sanira ovo klizište”, kaže Hondo.

Ističe kako je to ustanovljeno tek danas prilikom pokušaja sanacije.

“Od jučer su kompletne službe na terenu,ali danas kad su otklonjene stijene na putu i nanosi došli smo do lokacije gdje uopšte nema ceste, tako da će trebati duže vremena da se saobraćajnica osposobi”, pojašnjava Hondo.

Ističe da je u cijeloj priči važno to da su u telefonskoj komunikaciji sa mještanima i da mještani za sada imaju hrane i lijekova.

“Nemaju struje jer je klizišta uništilo stubove od eklektične energije. Ekipe elektroprivrede su bile čitav dan na terenu, ali nisu mogli da prođu jer put nije prohodan za motorna vozila”, pojasnio nam je Sekretar civilne zaštite Općine Konjic.

Zbog straha od klizišta pojedini mještani Hotovlja su proteklu noć prenoćili u susjednom selu , a neki su stanovnici bili u svojim kućama.

Podsjeća da su mještani Hotovlja jučer u najkritičnijem periodu, bili smještani u mjesnoj džamiji koja je najzaštićenija od poplave i klizišta.

“Mještani su se jučer ujutru bili smjestili u džamiju u 4.40 sati kad je bio najveći intenzitet padavina i kad je bila nabujala Neretva koja nikada nije imala veći vodostaj. Oni su se bili smjestili u džamiju jer je bilo došlo do klizišta i nestalo je tada struje. Ljude je uhvatila panika i kako je lokacija na kojoj se nalazi džamija, se tiče klizišta bila najsigurnija oni su se u strahu od svega što ih je snašlo tu bili smjestili u džamiju”, priča Hondo koji je neprestano u komunikaciji sa mještanima koji proživljavaju dramatične dane u svom selu odsječeni od svih.

Naglašava da su u kontaktu sa mještanima Hotovlja sve nadležne službe iz Konjica i da sve što je u njihovoj moći poduzimaju da im se pomogne i da se do njih dođe što je prije moguće od strane Kalinovika.

Gorska služba spašavanja Stanica Sarajevo uspjela je danas da se probije do odsječenog sela Hotovlje i da izvrši evakuaciju starije osobe sa tog područja, iako iz Općine Konjic nije upućen zahtjev jer imaju svoju gorsku službu spašavanja.

Iskoristili su priliku i dopremili prijeko potrebne osnovne namirnice kao i neophodne lijekove za potrebe stanovništva u odsječenim selima.

Stanovnici su srdačno dočekali spasioce i zahvalili se na uloženom trudu ne krijući sreću što se u ovim teškim trenucima ne osjećaju zaboravljenim i napuštenim zahvaljujući GSS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79