Mještani tuzlanskih mjesnih zajednica planiraju radikalne mjere

Meliha Bijedić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentu Federacije BiH, podnijela je inicijativu kojom zadužuje JP Elektroprivredu BiH d.d. Sarajevo koja je ovlašteni distributer električne energije u sedam kantona Federacije BiH da putem Podružnice “Elektrodistribucija” Tuzla osigura stabilno i kontinuirano snadbjevanje električnom energijom mjesnih zajednica Par Selo, Pasci i Ljubače (naselje Morančani) koje adminsitrativno pripadaju Gradu Tuzla.

Diskontinuitet i nepouzdanost u napajanju električne energije ograničava aktivnosti rasta postojećih poslovnih subjekata koji uzgred rečeno već napuštaju ova predivna višestoljetna naselja suživota građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, a novi i ne pomišljaju da svoje kapacitete grade i započinju poslovanje u tim naseljima. Građani su primorani napuštati naselja jer njihova djeca nemaju mogućnosti redovnog izvršavanja svojih školskih obaveza, pa tako i pored svojih predivnih kuća zakupljuju stanove u Gradu Tuzla kako bi osigurali uvjete za obrazovanje djece. U vrijeme kada se nastava odvija on-line ovi problemi dolaze još više do izražaja jer čestim nestancima električne anergije prekida se i internet kao glavni komunikativni kanal nastavnika, profesora s učenicima i studentima.

Dodatni problem za građane ovih naselja proizilazi iz činjenice da administrativno pripadaju Gradu Tuzla, a da Elektrodistribucija Živinice ima nadležnosti nad elektroenergetskom mrežom u ovim naseljima. Građani su se do sada bezbroj puta obraćali Elekrodistribuciji Tuzla, Elektrodistribuciji Živinice, Gradu Tuzla, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, ali njihovi zahtjevi su do sada završavali na obećanjima i raznim izgovorima.

Maćehinski odnos Elektroprivrede i njenih poslovnica, dovodi do toga da mještani planiraju radikalne mjere, a sve kako u 21. vijeku ne bi živjeli u mraku, bez električne energije koju ne dobivaju besplatno, već uredno plaćaju.

Rješenje problema, građani vide u rekonstrukciji električne mreže (dalekovoda, niskonaponske mreže, zamjeni bandera, žica, kablova) i rasjeci, odnosno, održavanju dalekovoda na privatnim posjedima gdje se mora sasjeći drveće.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79