Mještani u BiH pokrenuli inicijativu za gradnju nove škole

Dotrajalu školsku zgradu, staru 65 godina, u naselju Lohinja Donja kod Gračanice trebala bi uskoro zamijeniti nova, savremena zgrada.

Inicijativu da svojoj djeci sagrade novu, bolju školu, potekla je od mještana Lohinje Donje, koji su nedavno održali zbor građana i dogovorili način gradnje nove zgrade.

– Prije nego što smo pokrenuli inicijativu o gradnji nove škole, konsultirali smo gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića, direktora Druge osnovne škole Almira Hadžića i od svih smo dobili zeleno svjetlo za našu ideju.

Izabrali smo ljude koji će s ovjerenim potvrdama krenuti u prikupljanje dobrovoljnih priloga od naših mještana, priloge od poduzetnika, svih koji nam žele pomoći da i naše naselje ima školu kakvu zaslužuje – kaže predsjednik Mjesne zajedniceLohinja Donja Husein Šestan.

Za sakupljanje novca za izgradnju škole zaduženi su mještani Ramiz Smailbašić, Emir Sarajlić, Suad Ahmetašević, Safet Bajrić i Samir Šestan.

Dio sredstava

Direktor Druge osnovne škole u Gračanici Almir Hadžić kaže da je Gradska uprava grada Gračanice za ovaj objekt već izdala urbanističku saglasnost. U budžetu za narednu godinu trebao bi se naći i dio sredstava za gradnju ove škole.

Također se očekuje da Gradska uprava finansira izradu projektne dokumentacije i finansira početne radove, a onda će se uključiti i Kantonalno ministarstvo obrazovanja i nauke TK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79