Mještani u strahu, divlji migrantski kampovi niču na sve strane

Dolaskom proljeća i poboljšanjem vremenskih prilika aktivirani su divlji kampovi u šumama na području Bihaća i Velike Kladuše, gdje migranti borave u šatorima i improvizovanim nastambama.

Najveći broj ovih kampova formiran je u proljeće i ljeto prošle godine, a tokom zimskog perioda bili su napušteni.

Na ovim mjestima migranti se pripremaju za “gejm”, odnosno pokušaj prelaska hrvatske granice, a do njih je vrlo teško doći zbog nepristupačnog terena. Jedan takav kamp nedavno je niknuo u blizini naselja Žegar, nadomak Bihaća, a mještani kažu kako su u strahu zbog sve većeg broja migranata koji dolaze na ovu lokaciju. Odavde ilegalni strani državljani pokušavaju preći Plješevicu koristeći šumske puteve i staze, te se domoći Evropske unije. U policiji kažu kako migranti posljednjih dana u sve većem broju dolaze na područje Unsko-sanskog kantona i da je takva situacija očekivana. Navode kako su kapaciteti postojećih prihvatnih centara na području USK popunjeni i da u njima trenutno boravi oko 2.500 migranata, dok se prema procjenama isto toliko nalazi van kampova. Smještaj prekobrojnih migranata sada je nerješiv problem pa oni koji pristižu borave u pomenutim divljim kampovima ili napuštenim i devastiranim objektima kao što su ruševine preduzeća “Krajinametal” kod Bihaća ili devastirani prostori “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši.

“U ovom trenutku najveći nam je problem što su kapaciteti kampa Lipa popunjeni i više nema mjesta gdje da izmjestimo migrante koji se nalaze u gradskom području. Zbog toga je neophodno da se proširi kapacitet tog kampa jer u protivnom nećemo imati nikakvo rješenje”, ističu u policiji. Trenutno su u toku građevinski radovi u kampu Lipa, gdje će biti izgrađeni čvrsti objekti za boravak migranata, a planirano je da kapacitet ovoga centra bude proširen na 1.500 korisnika. Međutim, s obzirom na sve veći broj migranata koji dolaze, izvjesno je da će migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona i ove godine biti veliki sigurnosni i humanitarni problem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79